Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mister körkortet efter synfel

En man i 70-årsåldern från Norbergs kommun mister körkortet efter en dom i förvaltningsrätten.

Annons

Anledningen är att en ögonläkare upptäckt att mannen har sådana synfel som innebär att man inte längre uppfyller de medicinska kraven på att ha körkort.

Norbergsbon visade sig ha synfältsdefekter på flera punkter i synfältet och det gjorde att Transportstyrelsen, när de fått rapport om mannens syn, beslutade att dra in hans körkort.

Han överklagade beslutet till förvaltningsrätten och framhöll att han inte besväras av några synproblem i sin dagliga livsföring. Vidare ansåg han att han borde få visa sin praktiska körförmåga för en besiktningsman i stället för att man bara går på vad en maskin visar för värden på hans syn.

Det hjälpte inte i förvaltningsrätten. Rätten är bunden av Transportstyrelsens föreskrifter som säger att om det finns flera synfältsdefekter inom vissa värden och av visst slag, så är man inte längre medicinskt lämplig att inneha körkort.

Och det gäller oavsett hur skicklig förare man än är, hur prickfritt man än kört under alla år som bilist, och hur stora svårigheter ett indraget körkort än ger den som drabbas av det.

Alltså måste Norbergsbon i fortsättningen klara sig utan körkort.

Mer läsning

Annons