Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norberg bjuder in till aktiviteter hela helgen

Mycket händer i Norberg till helgen. Det blir startskottet för den nya ekomuseumveckan – och dessutom går Bråforsdagarna av stapeln.

Annons
Ulf Öhman är stolt att vattenhjulet ska invigas av Landshövdingen på lördag.

Just ekomuseum har funnit i många år, men det är första gången som Norberg anordnar en vecka fylld av kulturella upplevelser. Ulf Öhman vid kultur-, idrott- och fritidsutskottet i Norberg ser mycket positivt på den kommande veckan.

– Det är positivt att vi fått möjlighet till en sån här vecka. Förhoppningsvis kan det bidra till att kulturen får ett större utrymme även framöver, säger Ulf Öhman.

Tidigare har Fagersta-Posten skrivit om Elias Berg som i sitt examensarbete höll på att bygga ett vattenhjul till Nya Lappgyttan i Norberg. Nu står hjulet klart och ska på lördag invigas av landshövdingen Minoo Akhtarzand.

– Jag måste säga att det är stort att landshövdingen kommer till Norberg för att inviga ett vattenhjul. Det är förstås väldigt roligt, säger Ulf Öhman.

Det händer mer i Norberg till helgen: För första gången arrangerar fastighetsägaren Erik Brate tillsammans med länsstyrelsen Bråforsdagarna i kulturreservatet Bråfors bergsmansby.

– Det är viktigt att allmänheten nu får möjligheten att ta det av Bråfors fantastiska kulturarv och historia, säger landshövdingen Minoo Akhtarzand i ett pressmeddelande.

Bråforsdagarna bjuder bland annat på guidade visningar under både lördag och söndag.

Delar av ekomuseumveckan

1 juli

Vattenhjulsseminarium

2 juli

Vattenhjulet i Nya Lapphyttan invigs.

4 juli

Guidning på Lapphyttan i Olsbenning.

5 juli

Visning av Digerkälla.

6 juli

Visning av Gruvmuseet.

7 juli

Visning av Polhemshjulet.

Fullt program för veckan finns på ekomuseum.se

Mer läsning

Annons