Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norbergs AIF har fått ihop pengarna för att anlägga konstgräs

De 3,6 miljoner kronor som finns kvar av projektmedlen för integration har fördelats. Norbergs AIF får nästan en miljon för att anlägga en konstgräsplan.
– Ekonomiskt är vi nu i mål, säger Joakim Rask, ordförande.

Annons

Rolf Carlstrand, Joakim Rask och Lars Persson, Norbergs AIF, är ar väldigt nöjda över att de nu har allt klart för att börja anlägga konstgräs på fotbollsplanen bakom dem.

Norberg får således en konstgräsplan vid Malmhedens IP förhoppningsvis redan till nästa säsong.

För ett och ett halvt år sedan tog föreningen beslut på årsmötet att jobba för en konstgräsplan.

Läs mer: Miljonbidrag till integrationsprojekt

De fick med sig Arvsfonden som går in med 2,7 miljoner kronor. Riksidrottsförbundet stöttar med en halv miljon och Fotbollsförbundets anläggningsfond bidrar med 311 000 kronor.

Men trots det var föreningen kort om pengar. Efter att ha jobbat på att få ner kostnaderna på offerterna så fick de fram att det bara fattades nästan en miljon.

– Vi har från början sagt att vi inte gör avkall på kvaliteten av konstgräs. Men vi kunde komma ner till en miljon på annat sätt, säger Joakim Rask.

– Dessutom får vi belysning som är godkänt till division ett, säger Rolf Carlstrand.

Det blir A-planen vid Malmhedens IP som får konstgräs. B-planen bredvid har en kraftledning som går över och därför går det inte att sätta upp belysning.

Läs också: Golf som en väg till integration

Förutom konstgräs kommer det också sättas upp belysning som är godkänd för upp till division ett-matcher.

Det enda föreningen väntade på var kommunstyrelsens beslut som kom i måndags. Därefter var det bara att sätta igång.

– Man känner stolthet över att få vara med och se till att vi får en sådan här plan i Norberg, säger Lars Persson.

Läs mer: Så mycket får de olika föreningarna

– Dessutom har det också känts bra att flera organisationer tror på det här projektet. Arvsfonden har numera hårdare krav på konstgräsplaner så att få de med sig kändes bra, säger Joakim Rask.

NAIF får pengar från kommunens projektmedel för att konstgräsplanen bedöms vara en investering på lång sikt samt att föreningens integrationsarbete kan fördjupas ytterligare.

Läs även: Integration och folkfest i Norberg

NAIF trycker också på att konstgräsplanen kommer vara öppen för alla norbergare. Dessutom kommer den - beroende på hur vintrarna är - vara öppen året runt.

– Granulatet hjälper till att tina. Sen får vi se till att hålla efter och skotta så att när det blir töväder så är det inte så mycket snö som behöver smälta bort, säger Joakim Rask.

Dessutom sänker planen föreningens kostnader eftersom de inte behöver hyra in sig på andra planer.

Om allt går i lås ska markarbetena vara klara till årsskiftet och planen anlagd till att fotbollssäsongen börjar i vår.

Fakta om projektmedel för integration

Tidigare i år tilldelades Norbergs kommun 40,6 miljoner kronor i statligt stöd för att underlätta mottagandet av flyktingar. Fem miljoner av dessa har gått att söka av organisationer och företag i samhället för integrationsprojekt.

Kriterierna för att beviljas pengar är bland annat att projekten ska främja integrationen i Norberg på ett långsiktigt plan och vara nyskapande. Samt utvecklande för individen och främja både social och ekonomisk hållbarhet samt inslussning i det svenska samhället.

I den första omgången i våras fick sammanlagt sex olika projekt stöd för sina ansökningar med en summa på totalt två miljoner kronor.

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nyaapp här.

Mer läsning

Annons