Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norbergs kyrka vandaliserades

Hakkors på altarduk och förbönslappar, stöld och rester av eldning. Det är några av de förseelser som Norbergs kyrka utsatts för de senaste månaderna.

Annons
Johan Stråhle, fastighetsförvaltare vid Västerås stift.

Skadegörelsen har eskalerat under vårvintern. Norberg-Karbennings församling har rapporterat totalt nio händelser till polisen. Utöver skadegörelsen utsattes också en grupp personer för snöbollskastning när de var på väg in i kyrkan för att fira en eritreansk högtid. En person som var med menar att det inte var något slumpartat bus utan var riktat mot dem. Den femte februari eldades det på duk och träbord under orgelläktaren.

–Det här innebär att de har utsatt kyrkan för en kraftig brandrisk och att man riskerar en kyrka med anor från 1300-talet, säger Johan Stråhle, fastighetsförvaltare vid Västerås stift.

Enligt kyrkans försäkringsbolag är kostnaden för en återuppbyggnad 80 miljoner kronor.

–Till det kommer att många av inventarierna inte går att ersätta, säger Johan Stråhle.

Han förklarar att om kyrkan blir övertänd är det bara väggarna som står kvar. Taket rasar in, korfönster och alla inventarier förstörs. Omkringliggande byggnader äventyras också. Även en mindre brand kan ge rökutveckling som förstör bland annat textilier.

–Det var för att skydda kyrkan invändigt som den var stängd under skogsbranden förra året, påminner Johan Stråhle.

Fagersta-Posten har tidigare i år rapporterat om att missbrukare uppehållit sig i kyrkan. De lämnade spår efter sig men förstörde enligt Johan Stråhle ingenting. Det finns i dagsläget belägg för är att det är ungdomar som är skyldiga till skadegörelsen. Johan Stråhle hoppas, i väntan på att polis, skola och socialtjänst går igenom problematiken, att han inom kort kan få komma in på skolan och träffa ungdomar. Han vill förklara vad den här typen av skadegörelse i värsta fall kan leda till.

–Det här kan handla om hat- och kulturarvsbrott och försök till mordbrand. Det är fel att tro att inget kan hända bara för att man inte fyllt 15 år och inte är straffmyndig. Även ungdomar under 15 år kan ställas till svars och få skadeståndskrav. Också föräldrar riskerar att bli skadeståndsskyldiga. Det kan innebära utmätning och att familjens ekonomi förstörs, säger Johan Stråhle och drar paralleller till ekonomiska krav på tre tonårsflickor som orsakade att Brunflobadet i Östersund brann ner 2007.

Inga andra kyrkobyggnader i stiftet har utsatts för den typ av skadegörelse som skett i Norbergs kyrka. Att stänga kyrkan för allmänheten är inte något alternativ.

–Det är inte en lösning. Kyrkan ska vara öppen och tillgänglig för de som vill komma hit, säger Johan Stråhle.

Polisen bekymrade – ungdomar misstänks vara skyldiga

Skadegörelsen, stölderna och hatbrotten i Norberg är någonting som polisen snabbt vill komma till bukt med.

– Just den typen av händelser berör alla, framför allt med angrepp i kyrkorummet och användningen av just den typen av symboler. Vi måste försöka stävja det här och lokalisera vilka som har gjort det. Det känns inte bekvämt, säger Lars-Göran Backström på Fagerstapolisen.

I skrivande stund pågår en planering över ett framtida samarbete mellan socialtjänsten, skolan och polisen.

En specifik grupp ska arbeta tillsammans, med inriktning att gå till botten med de brott som har skett i Norberg den senaste tiden.

– Tanken är att närpolisen ska jobba tillsammans med socialtjänsten och skolan och komma till rätta med problemen, säger Lars-Göran Backström.

Enligt polisen är ungdomarna som misstänks ha utfört brotten i yngre tonåren, men det är ännu oklart vilka de är.

SOFIA FORS

Mer läsning

Annons