Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norbergsbo vann mål i högsta instans

Högsta domstolen har avgjort ett mål om olovlig kraftavledning till förmån för en man från Norberg och till nackdel för åklagaren och eventuellt elbolaget.

Annons

Om man genom en fiffig förbikoppling har avlett el från elnätet som inte passerat elmätaren – ska man då dömas för hela den tid man kan ha tillgodogjort sig elströmmen, eller finns det en tidpunkt när brottet preskriberas?

Norbergsbon har, vilket han själv medger, avlett ström under mer än tio år – men döms nu bara för två av dem.

I ett av HD:s mycket sällsynta avgöranden – HD tar bara upp ett hundratal mål om året – fastslår domstolen att endast den tid som omfattas av brottets aktuella preskriptionsregler utgör den tid för vilken straff kan utdömas, övrig tid är preskriberad.

Hovrätten ska senare besluta om mannens straff, men det kan röra sig om låga dagsböter.

Eftersom såväl Västmanlands Tingsrätt som Svea hovrätt dömt mannen för olovlig kraftavledning som inte är grov, gäller preskriptionstiden två år. Hade brottet varit grovt hade preskriptionstiden varit tio år. Det innebär att Norbergsbon fått rätt i HD, vilket hans advokat Per Svedlund gläds åt:

– Parallellt med brottmålet pågår ett tvistemål i Västmanlands tingsrätt som gäller stora belopp. Det målet är beroende av brottmålet.

Det är elbolaget som stämt Norbergsbon och vill ha betalt för elen – det målet har ännu inte kommit upp till huvudförhandling.

Mer läsning

Annons