Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny beräkning slår hårt mot Norberg och Fagersta

Norberg och Fagersta kommer få mindre pengar nästa år efter att SCB har ändrat i beräkningen av utjämningssystemet.

Annons

Fagersta och Norbergs kommuner har fått sent besked om ersättning från utjämningssystemet.

Norberg och många andra kommuner som har tagit emot många nyanlända är nu upprörda över att ett beslut som Statistiska Centralbyrån, SCB, har tagit. Beslutet hotar att omkullkasta de ekonomiska planerna redan nästa år.

Från och med årsskiftet räknas inte asylsökande gymnasieelever med i underlaget till det kommunala utjämningssystemet.

– Det enklaste sättet man uttrycka det på är att ju fler skolbarn en kommun har desto mer pengar får den. Om kommunen har lite skolbarn får den istället betala in till utjämningssystemet, säger Annika Wallenskog, chefsekonom Sveriges Kommuner och Landsting.

– I dag får kommuner ersättning från staten för asylsökande. Vi har hävdat att det inte räcker trots att man höjde ersättningarna med 50 procent för inte så länge sedan. Då har vi tyckt att det är bra att ha en utjämningsmodell även för asylsökande.

Beslutet innebär för Norbergs del att kommunen får 489 kronor mindre per invånare från utjämningssystemet, enligt ekonomichef Karolina Berglund. Cirka tre miljoner kronor redan nästa år.

Läs mer: Minus 29 miljoner kronor om tre år

För Fagerstas del rör det sig om 565 kronor per invånare och eftersom det bor fler i Fagersta blir slutsumman cirka 7,5 miljoner kronor. Beslutet blev känt i början av oktober. Det har gjort att tappet inte finns med i underlagen till Norbergs budget 2017.

– Vi får budgetera med det vi har. När man har gjort och tror att man ska gå i mål så får man den här omställningen så blir det svårt, säger Johanna Odö (S), kommunalråd.

Läs mer: Inga marginaler i Norbergs nästa budget

Enligt SCB har beräkningen ändrats på grund av att kommuner har rätt att få ersättning från staten för asylsökande och att därför ska inte asylsökande elever räknas med i underlaget för utjämningen.

– Alla kommuner hade inte rapporterat rätt, alla hade inte tagit med sina asylsökande elever vilket gjorde underlagen missvisande. Därför rättade vi beräkningsunderlagen, säger Katarina Wizell, enhetschef SCB.

Beslutet är inte uppskattat, hur ser ni på att ni avgör hur mycket kommunerna får?

– Vi jobbar enligt de riktlinjer vi får och vi ska ha rätt underlag. Jag kan inte gå in och kommentera politiken, det här är de riktlinjer jag har att förhålla mig till.

Kommunfullmäktige i Norberg ska nästa vecka bestämma sig om SCB:s beslut ska överklagas eller inte.

Läs mer: Så påverkas Fagersta och Norberg av regeringens budget

Mer läsning

Annons