Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny idrottshall i Norberg möjlig efter miljonbidrag

Norberg kan få en ny idrottshall tack vare de 40,6 miljoner kronor som regeringen delade ut till Norberg som stöd till flyktingmottagandet.

Annons
Richard Lind, engagerad i hallprojektet i Norberg, tycker att det finns goda chanser till att det blir en ny idrottshall. Dock tar han inte ut segern i förskott.

Kommunstyrelsen har antagit en grov skiss om vad pengarna från regeringen ska användas till. Tre huvudkategorier är kommunstyrelsen överens om: verksamhetslokaler, kompetensutveckling och integrationsinsatser i övrigt.

– Det ska det täcka. Plus förstås det som är viktigast och det är redan uppstådda kostnader som modulerna vid Centralskolan, säger Åsa Eriksson (S) kommunalråd.

–Kommunchefen har fått i uppdrag att återkomma till nästa kommunstyrelsemöte med en grov pengafördelning.

I kategorierna som kommunstyrelsen pekat ut ryms flera förslag som kommunchef Hannu Högberg arbetat fram. Bland annat att använda en del av pengarna till att bygga en ny idrottshall.

– Vi måste ha mer boendeplatser till ensamkommande och vi måste ha fler klassrum. Så är det bara och alla är överens om det. Frågan är hur. Det finns en idé om att bygga om den lilla gympasalen i Centralskolan till klassrum, säger Åsa Eriksson.

I sin tur skulle det innebära att kommunen inte skulle behöva de dyra modulerna som ställts upp vid Centralskolan under jullovet. Behovet av idrottsundervisningen för eleverna som använder den lilla gympasalen i dag täcks då av en eventuell ny idrottshall.

För idrottshallsgruppen är det goda nyheter. Men de är luttrade och försiktiga med att ta ut något i förskott. Under torsdagen hade de möte med kommunchefen Hannu Högberg.

– Det gick bra. Som det verkar nu så är det så att så här nära har vi inte varit sedan 2011. Det ser ljust ut, säger Jimmy Ladman, ordförande i ekonomiska föreningen Idrottshall i Norberg.

– 2011 var det ett jätteprojekt på över 40 miljoner och man stod nästan med spaden i jorden. Men sen blev det ekonomisk kris och man var tvungen att spara, säger Richard Lind, engagerad i hallprojektet.

Våren 2015 tog kommunstyrelsen ett inriktningsbeslut om att använda eventuellt budgetöverskott till att bygga en ny hall. Oväntat fick kommunen ett rejält överskott.

– Alla de pengarna kommer inte vikas till en hall. Men det underlättar väldigt mycket. Det här gör att vi nu ser en möjlighet att kommunen kan äga hallen. Tankarna innan var att ge bidrag till föreningar för att de skulle äga den. Men det blir mer sårbart, säger Åsa Eriksson.

I november 2015 kom regeringens beslut om att tillföra nästan tio miljarder kronor till Sveriges kommuner och landsting för att hjälpa dem hantera flyktingsituationen och minska trycket på kommunernas ekonomi.

Norbergs kommun fick 40,6 miljoner kronor. Räknat per invånare fick Norberg näst mest i landet.

Grov skiss till vad pengarna ska användas till

Den tjänsteskrivelse som kommunchef Hannu Högberg har gjort är än så länge en viljeinriktning på vad pengarna ska användas till.

Behov av verksamhetslokaler:

En del av de 40,6 miljoner kronor som Norbergs kommun fått tilldelat är tänkt att användas som investeringsmedel för en nybyggd idrottshall i kvarteret Kronan vid Fagerstavägen. NVK har fått i uppdrag att projektera hallbygget. Hallgruppen presenterade i februari en skiss på en hall. Den används som utgångspunkt även om mycket kan ändras.

Den lilla gymnastiksalen vid Centralskolan byggs om till klassrum. Det gör att modulerna som hyrs kan ersättas.

En del av medlen går till att utöka antalet boendeplatser för ensamkommande ungdomar.

Ett visst antal lägenheter i NVK:s bostadsbestånd ska rustas upp.

Kompetensutveckling av personal:

Utbildningar för kommunens personal i värdegrundsfrågor och integrering.

Satsning på att bredda rekrytering av personal till äldreomsorgen.

Integrationsinsatser i övrigt:

Särskilda satsningar på att få ungdomar under 24 år i arbete då arbetslösheten växer i den gruppen.

Satsningar på kultur, ökad verksamhet inom fritidsgården, företagarprojekt tillsammans med Företagarna samt projekt inom etableringsfasen med Arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons