Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya elever varje vecka till skolan i Norberg

Var fanns lokala politiker när hela världen nyfiket vände sig mot Centralskolan för att se hur de fick det att fungera? Det undrar Kjell Andersson, rektorsstöd på skolan i Norberg.

Annons
Kjell Andersson, tidigare rektor på Centralskolan men numera rektorsstöd, utanför en av de moduler som ställts upp på skolgården.

– Om man ska sticka ut hakan ... När man pratar om integration – där är inte vi. Vi sliter vårt hår varje morgon med att försöka få verksamheten att fungera, säger Kjell Andersson, rektorsstöd på Centralskolan i Norberg.

Han beskriver ett läge där två, tre, fyra nya elever i veckan anlänt de senaste månaderna.

– Just nu är vi fortfarande i den här krissituationen. Vi måste hantera krisen. Folk tror att nu, med de här förändringarna från regeringen, är det plötsligt lugnt. Vi får nya elever varje dag, nästan, säger Kjell Andersson.

I dag läser 20 elever i förberedelsegruppen årskurs 7-9 och 17 elever i förberedelsegruppen årskurs 4-6. 50 elever finns ute i klasserna och läser svenska som andraspråk.

23 elever befinner sig i kö för att börja en ny förberedelsegrupp väntar på klartecken att få börja. Det rör sig om elever från årskurs 4 till 9. Att det uppstått en kö har sina förklaringar.

– Det är något så enkelt som lokalbrist. Lokaler är inget man snyfter ur näsan. Vi saknar praktiska förutsättningar som bänkar, lärare och lokaler, säger Kjell Andersson, som hoppas att bänkar ska komma så att de köande eleverna kan börja inom några dagar.

Grovt uppskattat tror han att sex nya klassrum kommer behövas till hösten. Kjell Andersson efterlyser en dialog mellan skolan och lokala politiker.

– Litegrann är ju läget, som jag upplever det, att å ena sidan har hela världen tittat och undrat hur vi klarar det här och är förundrade över hur vi gör och hur det går till medan politiker i Norberg inte frågat hur det går och än mindre varit här och tittat, säger Kjell Andersson.

Han ser det som ett problem då det är kommunpolitikerna som sedan fattar beslut om pengar till skolan inte bara i år utan också framöver. För många flyktingar som kommer till Norberg är skolan en första kontakt och mycket av ansvaret hamnar därmed på skolan.

– Här har allt hamnat på skolan och när jag säger allt, så är det allt med versaler, säger Kjell Andersson.

Det är till skolan föräldrar vänder sig vid frågor om barnomsorg, apotek och kontakt med socialförvaltningen.

Kjell Andersson beskriver att det varit en tuff situation för Centralskolan i två års tid.

– Å andra sidan har vi fått mycket tillbaka av den direktkontakten, säger Kjell Andersson och riktar beröm till personalen som gör ett ”jättejobb”.

– Alla våra lärare är utbildade. Det är fantastiskt tycker jag, säger Kjell Andersson.

Läs också: I Skinnskatteberg har antalet elever ökat med en femtedel

Mer läsning

Annons