Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt avtal om flyktingungdomar

Norberg ska ta emot 77 ensamkommande unga flyktingar.

Annons

Norbergs kommun har undertecknat ett nytt avtal med Migrationsverket och länsstyrelsen Västmanland.

Kommunalråd Åsa Eriksson (S) är nöjd med avtalet som träder i kraft den första februari och menar att nu kan kommunen planera mycket bättre än tidigare.

– Vi kommer ta emot 77 stycken ensamkommande sammanlagt. Vi kan ta emot 77 stycken utan problem bara vi vet att det är 77 och att det inte blir till exempel 277 i slutet av året, säger Åsa Eriksson.

33 av dessa platser är vikta för asylsökande ensamkommande, övriga är för de som fått uppehållstillstånd.

Norberg har tidigare haft avtal om att ta emot 20 ensamkommande flyktingungdomar varav sex stycken asylsökande. 54 anvisades till kommunen i stället under 2015 eftersom de hade anknytning. Det ledde till att boendeplatserna på exempelvis familjehem i kommunen tog slut och kommunen fick i stället leta platser i andra delar av landet.

Åsa Eriksson berättar att hon har fått signaler från regeringen om att anvisningsprinciperna när det kommer till anknytning kommer att ändras i början av året. Än så länge har inte något förslag från regeringen presenterats.

Länsstyrelserna har gjort fördelningar bland kommunerna för hur många ensamkommande de ska ta emot. Därefter har kommunerna gjort överenskommelser om hur många ensamkommande de ska ta emot.

– Vi hade inte blandavtal förut och då var det så att vi inte kunde flytta runt i anvisningsstegen. Blandavtalet gör att det finns en flexibilitet. Vi kan då tillgodoräkna alla de barn som vi har. För vår del är det ett bra avtal, säger Annika Hedberg Roth (S), ordförande socialutskottet.

Norbergs kommun har mött länsstyrelsens fördelning: 33 platser för asylsökande ensamkommande. Plus de ensamkommande som fått uppehållstillstånd blir det sammanlagt 77 platser. Det har betydelse i hur ensamkommande anvisas. I första steget anvisas ensamkommande till kommunerna där de har anknytning. I steg två till kommuner med överenskommelse.

Det innebär att de som anvisas framöver kommer att hamna i kommuner vars överenskommelser är lägre än länsstyrelsens fördelning, vilket är steg tre i anvisningen.

– Det betyder att Norberg, som tecknar en överenskommelse motsvarande fördelningstalet slipper anvisningarna i tredje steget, säger Ciya Karim, utredare på länsstyrelsen.

– När alla kommuner fyllt platserna enligt fördelningstalet på steg tre så börjar Migrationsverket anvisa enligt steg fyra, vilket gäller alla kommuner i turordning. Då är Norberg inte undantagen.

Mer läsning

Annons