Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker miljö runt Eskilsbacken

Det kan förekomma rasrisk i gruvområdet kring Eskilsbacken i Norberg. Ändå har säkerhetsgrindarna tagits bort.

Annons
Med enkelhet kliver Torbjörn Norgren i genom ett hål i staketet in till gruvområdet vid Eskilsbacken. Han är kritisk mot att det inte säkras ordentligt och skyndsamt, framför allt med tanke på närheten till Centralskolan.

I två års tid har Norbergsbon Torbjörn Norgren engagerat sig i säkrandet av gruvområdet kring Eskilsbacken. Han ifrågasätter säkerheten i området och att de grindar, som sattes upp i höstas och skulle hindra folk från att beträda området, nu har tagits ner och förts bort.

Senaste månaden har han vid två tillfällen påtalat detta i mejl till kommunen.

I förra veckan såg han när en skolklass med lärare vistades inne på området och valde då att ta kontakt med FP.

– Jag tänker främst på närheten till Centralskolan och risken med att barn vistas i området, säger Torbjörn Norgren.

– Egentligen är det enkelt: antingen har området bedömts vara säkert, men i så fall av vem? Eller så är det inte säkrat och då ska ansvariga sätta upp skydd omgående.

Säkerheten kring gruvan har en historia långt tillbaka i tiden. 1975 spärrades gamla infarten till Norberg, Engelbrektsgatan och delar av mellankyrkogården av för att det var stor risk för ras i området.

Så sent som 2011 skrev Stefan Sädbom, gruv- och prospekteringsgeolog på Bergskraft, i en rapport att ”området bör inte nyttjas eller beträdas” samt att ”avspärrningar bör granskas och vid behov utökas”.

Torbjörn Norgren visar runt i området, en plats med snår och träd samt en väg på uppskattningsvis 500 meter som går i genom. En viss sträcka av vägen förstärktes inför årets Engelbrektslopp, men Torbjörn Norgren ifrågasätter om det var nog för att säkra området.

Turerna börjar ännu tidigare: i slutet av april 2014 gjorde han en polisanmälan i ärendet.

– Polisen bad mig då att visa dem runt och beslutade på stående fot att inhängda ett rashål som tidigare stått öppet i många år, säger Torbjörn Norgren och klättrar i genom ett hål i staketet in till området för att lotsa fram till gropen.

– Man satte inte på något lås på grinden till inhägnaden, så det var i alla fall fritt fram efter det.

I september förra året skrev han slutligen en insändare i FP om detta.

– Samma dag som den publicerades sattes både lås på inhägnaden och grindar upp.

Enligt Torbjörn Norgren är det kommunen som har ansvaret för marken, när ingen annan markägare kan identifieras. Polisen har endast ansvar gällande akuta åtgärder, som när det gällde fallgropen.

FP har tidigare berättat om den kartläggning av gruvmiljöerna och de övergivna gruvhålen som kommunen och Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning genomför. Gruvhålen och dess avstånd till bebodda platser har redan identifierats, nu väntar en utredning av Eskilsbacken.

– Vi ska köra i gång med det arbetet nu och kommer ha preliminära svar inom några månader, säger Stefan Sädbom på Bergskraft.

Läs mer: "Inte vi som har tagit bort grindarna” 

Så här såg det ut innan grindarna togs ner vid utgången i riktning mot sjön.
Norbergarna vill gärna passera genom området på väg till sjön.

Mer läsning

Annons