Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskar vet vad han ska göra när katastrofen inträffar

De flesta skulle inte veta vad de skulle ta med sig om de fick order om att lämna sitt hem på obestämd tid. Oskar Hallbert ägnar sig åt ”prepping” och är väl förberedd. Vilket också är temat på hans senaste roman.

Annons

”Prepping” är ett amerikanskt uttryck som kommer från att vara förberedd. Men bilden av så kallade ”preppers” är starkt färgad av amerikanska tv-dokumentärer där preppers förbereder sig på samhällets kollaps genom att hamstra stora mängder skjutvapen, ammunition och bygga bombsäkra skyddsrum.

Men för Oskar Hallbert är prepping ett förhållningssätt till vardagen. Han har alltid med sig ett EDC, every day carry. Hans EDC består av plåtask fylld med saker som är bra att ha som plåster, salt, en liten fickkniv, huvudvärkstablett och ett gem.

Oskar Hallberts EDC, every day carry, består av många användbara saker som lätt får plats i en liten plåtask.

Är det Macgyver som inspirerat?

– Gem är en av de bästa sakerna som finns, den är väldigt användbar, säger Oskar Hallbert.

Hur kom du in på det här?

– Som liten hade jag med mig ett EDC innan jag visste vad det var. När man var ute och cyklade hade jag alltid med plåster och skruvmejsel om cykeln gick sönder. Sen kom jag väl på allvar in på det här när jag såg på Bear Grylls på tv.

Dessutom har han en ”bug out-bag”, en liten axelväska fullpackade med användbara saker för tillfällen då en kan behöva klara sig själv längre perioder. Den är till för de gånger där lägenheten måste snabbt utrymmas och det är oklart var han ska bege sig. Bug out är också titeln på hans nyligen utgivna roman där huvudpersonen ger sig ut i vildmarken för att förbereda sig på civilisationens undergång.

– Han försöker lämna mänskligheten men när han gör det börjar mänskligheten tränga sig på, säger Oskar Hallbert.

– Han är som en don Quijote. Han har bra teoretisk koll men är egentligen rätt klumpig och passar inte att leva ute själv.Frågan om självständighet kontra att hjälpa sina medmänniskor engagerar Oskar.

Oskar Hallbert, prepper och författare.

Oskar har många tankar om samhällets beredskap vid kriser men också om det personliga ansvaret.

– Jag tror att samarbete är viktigt för att alla ska klara sig. Men samtidigt är det bra om alla är lite förberedda. Om alla har en extraliter vatten hemma så blir det inte köer till matbutiken om vattnet slutar fungera, säger Oskar Hallbert.

På så vis har även Oskar förberett hemma. Skafferiet har mat för 30 dagar i form av konserver och torrvaror, sådant som ända äts varje dag.

Även bagageutrymmet i hans bil är förberedd med saker som är bra att ha, exempelvis sovsäck, stormkök och filtar.

Oskar Hallbert har förutom sin bug out bag också hel del användbara saker i baggageutrymmet.

Läs mer: Mycket att lära från stora skogsbranden

Läs mer: Ny bok om skogsbranden

Läs mer: Kravet efter skogsbranden: 277 miljoner

"I dag är det en delvis annorlunda hotbild"

Civil beredskap ser inte längre ut som den gjorde förr. Men hoten har också blivit fler enligt Göran Lindmark, som forskar om utvecklingen av svensk krisberedskap.

Enligt en undersökning som Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap, MSB, publicerade i december så tror 73 procent av de svarande att det är osannolikt att ett längre elavbrott inträffar inom fem år. Nästan en femtedel av de svarande vet inte hur de ska förbereda sig om de varnas för en annalkande storm.

Det är svårt att säga om beredskapen var bättre förr, menar Göran Lindmark. Vissa delar var bättre men det har kommit nya hot.

– Vad som har hänt är att vi står inför många andra hot som inte fanns på 60- och 70-talet, i dag är det en delvis annorlunda hotbild, säger Göran Lindmark.

– Konkreta exempel som fanns då var att man hade stora beredskapslager med mat men det var helt förbehållet för krigshändelser och fick inte användas vid fredskriser.

Enligt Göran Lindmark är beroendet av informationsteknik den sårbarhet som tillägnas mest uppmärksamhet i dag.

– Mindre uppmärksamhet ägnas åt livsmedelslager. All mat levereras till butikerna på ett rullande schema men det innebär också en ökad sårbarhet. Om leveranserna upphör kan det bli tomt i affärerna.

Mer läsning