Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient kritiserar vårdens väntetider

Norbergaren Sven Erik Hägglund riktar kritik mot sjukvården. Han tycker att väntan på att få reda på röntgensvar, är för lång. – Jag tycker att det är helt förkastligt, säger han.

Annons
Norbergaren Sven Erik Hägglund är kritisk till att man inte får svar direkt på vad röntgenundersökningen visar.

82-årige Sven Erik Hägglund har haft lunginflammation vid tre tillfällen tidigare. När han för två veckor sedan hade varit förkyld och krasslig i två månader, tyckte han det var säkrast att ta kontakt med sjukvården.

– Jag känner att det är någonting med lungorna som inte är bra, säger han.

En vecka efter att han besökt en läkare på vårdcentralen i Norberg fick han göra en lungröntgen i Fagersta.

– Jag kände mig väldigt dålig. Då vill man veta svaret på en gång, inte att det dröjer ytterligare en vecka, säger Sven Erik Hägglund.

Men just så blev det. När han har ringt för att fråga vid några tillfällen, har något svar inte funnits ännu.

– Då blir jag förbannad. Ska det behöva ta så länge för en röntgen? Jag tycker att det är helt förkastligt. Det måste bli en ändring, det kan inte vara så här, säger Sven Erik Hägglund.

Han har återhämtat sig någorlunda, men känner sig inte helt frisk. I fredags hade han väntat i över en vecka på att få svar på vad röntgen visade.

– Jag har noll förtroende för sjukvården, säger Sven Erik Hägglund.

"Väntetiden är rimlig"

"Vi har ett internt mål att vi ska ha skrivit ett svar inom fem arbetsdagar efter att bilden är tagen", säger Jonas Cederberg, verksamhetschef på röntgenkliniken i Västmanland.

Enligt Cederberg får kliniken sällan kritik om långa svarstider. Men det händer.

"Det beror ibland kanske på att en del kan tro att det är samma person som tar bilden, som sedan tittar på den och skriver ett svar", säger han.

Han tycker att fem arbetsdagar är ett snabbt mål för de bilder som inte är akuta. Akuta undersökningar får snabbare svar. Svaret från röntgen går till den remitterande läkaren som sedan skickar brev, ringer eller kallar patienten till sig.

Mer läsning

Annons