Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen hoppas på tips från tv-tittare

Under torsdagskvällens Brottsplats Sverige deltog utredare från Elsasbranden.

Annons
Två till tre poliser har arbetat heltid med utredningen berättar Joachim Björk.

Utredningen om Elsasbranden går snart in på sin fjärde månad. Utredare deltog i torsdagskvällens Brottsplats Sverige i hopp om att få fart på utredningen.

Kristina Leijonhuvud, ägare av Elsa Andersons konditori, deltog i torsdagskvällens Brottsplats Sverige på TV4. Hon berättade om hur hon och dottern fick fly ur byggnaden när en smäll väckte dem.

– Vi var jätterädda och skärrade. Vi sprang mot framsidan av huset för att kunna se om vi kunde göra något men det brann så mycket att vi insåg att vi inte kunde släcka själva.

Det var otroligt overkligt allting, sa Kristina Leijonhufvud under gårdagens program.

– Det kanske är någon som känner att det känns mer relevant och att någon kanske kommer ihåg något mer, säger hon till FP om sin medverkan.

Utredarna har händelseförloppet vid branden klart för sig.

Det var flera brandhärdar vid branden och gärningsmännen har varit likgiltiga inför att det kunnat finnas människor på övervåningen, enligt utredare Joachim Björk, då bilar stått parkerade bakom konditoriet. Han menar att det visar på beslutsamhet.

– Vi har vridit och vänt på varje sten ner på gruskornsnivå och vi har fortfarande inte kunnat hitta något motiv. Det fanns ingen hotbild mot familjen eller personalen då och det förbryllar oss, säger han.

Det här är beslutsamhet utöver ett pojkstreck?

– Ja, det vi tror är att det är fler än en person, troligen fler än två personer och det utesluter för oss en ensam pyroman. Då har vi en person med något agg mot byggnaden eller mot någon i byggnaden.

Hittills i utredningen har två personer anhållits skäligen misstänkta för grov mordbrand respektive medhjälp till grov mordbrand.

De släpptes för att misstankarna inte kunde stärkas. De båda är fortfarande skäligen misstänkta. Polisen har inte förhört dem efter de släpptes.

– Det fanns skälig misstanke vid den här tidpunkten och de har gett svar på våra funderingar. Vi kan inte motbevisa det de har berättat för oss, säger Joachim Björk.

Utredningen har nu pågått i tre månader och två till tre poliser har arbetat heltid med utredningen.

Joachim Björk menar att polisen medverkar i Brottsplats Sverige för att få fart på utredningen och att de ska få in fler tips från allmänheten.

Under torsdagskvällens Brottsplats Sverige berättade polisen att de söker information om två bilar.

En större ljus bil som observerats på Fagerstavägen och en mindre mörk bil som kan vara av japanskt ursprung och med en spoiler eller vinge baktill. Den sågs i samband med inbrottet på Coop under brandnatten.

Dessutom berättade polisen i programmet om två dunkar som de hittat efter branden. Analys har visat att de innehållit brännbar vätska.

Detta har hänt i Elsasbranden

Elsa Andersons konditori brann ner natten till fredag den 21 augusti. Polisen konstaterade samma dag att branden var anlagd.

En ung man har anhållits och släppts misstänkt för branden. En kvinna häktades och släpptes efter en vecka, misstänkt för medhjälp.

Enligt Brottsplats Sverige finns en belöning om 100 000 kronor för den som lämnar tips som leder till fällande dom.

Mer läsning

Annons