Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasar över höjd krogmoms

S valförslag om höjd moms tvingar restauranger att säga upp folk. Det menar Martin Larsson, kock på Värdshuset Engelbrekt, som totalsågar idén. – Skamligt, säger han.

Annons
Martin Larsson och Stefan Grobecker på Värdshuset Engelbrekt.

Norberg. Att han i dag varit tillsvidareanställd i över två år är helt tack vare att Alliansen sänkte krogmomsen i början av 2012. Det är Martin Larsson övertygad om.

Tanken på att Socialdemokraterna vid valseger skulle höja momsen till 25 procent bävar han inför.

– Mitt jobb är i fara i sådana fall, och även många andras. Det är ett skitförslag, säger han.

Höjd restaurangmoms slår hårt mot branschens många unga. Det menar Björn Arnek, ekonom på Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för svensk besöksnäring.

– Störst andel unga inom besöksnäringen jobbar inom just hotell och restaurang. I huvuden räknat är nog hälften av de anställda under 25 år, säger han.

Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg, föredrar andra jobbskapande åtgärder.

– Sänkt moms är en dyr insats som ger förhållandevis få jobb. I stället vill vi satsa på att anställa unga i offentlig sektor, säger hon och fortsätter:

– Vi tycker det är viktigare att satsa på en bättre skola för alla, istället för att det ska bli billigare att äta och dricka på krogen.

Stefan Grobecker, en av Värdshuset Engelbrekts delägare, är bestämd i sin åsikt.

– Höjs momsen får vi väl klara oss utan Martin, eller höja priserna på rätterna med tio procent.

Halverad moms för att skapa nya jobb

Den 1 januari 2012 sänkte Alliansregeringen momsen på restaurang- och cateringtjänster från 25 procent till 12 procent.

Syftet har varit att skapa ökad sysselsättning, men reformens effekter är omdebatterade. Runt 4 000 jobb har skapats som en direkt följd av sänkningen, enligt Konjunkturinstitutet.

5,4 miljarder kronor viks årligen åt åtgärden.

Mer läsning

Annons