Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökutveckling kring Norberg var inga bränder

Under torsdagseftermiddagen gick två larm om terrängbränder i Norbergs kommun. Räddningstjänsten lade stora resurser på att söka men hittade inget.

Annons
Arkivbild. Foto: Bertil Enevåg Ericson /TT

Vid 15.36 gick larmet om en brand i Kärrgruvan, som räddningstjänsten kunde släcka inom en dryg halvtimme. Inte långt senare larmades SOS om kraftig rökutveckling från Bredmossen vid gränsen mellan Norberg och Avesta. Därefter gick ytterligare ett larm om kraftig rökutveckling från ett skogsområde i Sörbo gård, i närheten av Broarna, sydöst om Norberg – vilket hade setts av brandflyget.

En styrka från Avesta åkte till Bredmossen medan brandkåren i Norberg åkte till Sörbo gård. Med hjälp av en drönare sökte Avestakåren av Bredmossen utan att finna någon skogsbrand och begav sig därefter till Sörbo gård för att bistå vid sökandet efter branden där. Efter timmar av sökande kunde brandmännen konstatera att det inte fanns någon brand att finna.

– Drönaren har flugit runt över området utan att vi hittat något, säger Thomas Eibrant vid Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Vad kan den rapporterade rökutvecklingen ha berott på?

– Vi utgår från att man kan ha kört med en timmer- eller lastbil på torr grusväg, vilket skapar rökmoln som påminner om skogsbrand, säger Thomas Eibrant, och tillägger att de tar alla larm på allvar och hellre söker en gång extra för att vara helt säkra.

Mer läsning

Annons