Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ser byggplanen för ett nytt Elsas ut

En bygglovsansökan om ett nytt Elsas har lämnats in av ägaren Kristina Leijonhufvud. ”Genuint med så mycket snickarglädje som möjligt”, säger hon.

Annons

Norberg. Elsasbranden har väckt känslor hos många människor, inte bara i Norberg. Stödmanifestationer har hållits. Nya blommor sätts hela tiden upp på staketet som omgärdar tomten där Elsas stod. Det har betytt väldigt mycket för Kristina Leijonhufvud berättar hon.

– Det är därför vi överhuvudtaget ens orkar och kan tänka på en fortsättning. För oss har det varit en jättejobbig tid med att uppleva den här skräcken att se sitt hus brinna ner till grunden. Det är inte lätt att starta om efter branden. Det har bara vara möjligt med allt stöd som vi har fått.

Hur har det här påverkat dig?

– Jättemycket. På alla olika sätt.

Nu har en bygglovsansökan för en byggnad som i stort sett ser ut som gamla Elsa Andersons konditori gjorde innan det brann ner lämnats in. Det som inte är likadant är bland annat fönstren ovanför entrén. Där det förut var två separerade fönster är det tänkt att bli nu fyra fönster tillsammans.

Kristina Leijonhufvud trycker på att det inte är klart ännu att det kommer att byggas.

Hon arbetar nu intensivt med att lösa finansieringen.

– Innan den 15 november kommer vi att lämna besked, säger hon.

Anledningen till att de har lämnat in bygglovsansökan är för att spara tid om bygget blir av.

– Det är ett jättestort bygge med många krav från olika håll och det är en otroligt stor utmaning för oss att få ihop det här. Vi jobbar på alla fronter för att genomföra det men ännu har vi inget slutgiltigt besked att ge, säger Kristina Leijonhufvud.

– Vi måste jobba med parallella spår för att vi ska kunna komma i gång så fort som möjligt. För om vi ska kunna bygga upp det här till sommaren så måste vi göra de här grejerna. Vi har flera olika aktiviteter där vi kollar på hur vi kan få ihop det.

Ritningarna för insidan av byggnaden innehåller några skillnader också. Det är lite öppnare mellan vissa rum och beställningsdisken ligger lite längre från entrén. Utmaningen är att bygga så likt det gamla fast med modern standard.

– Insidan är inte 100 procent spikad utan det är utsidan vid behöver få klart med bygglov nu. Det finns en massa regler för hur det ska se ut i ett hus i dag med takhöjd, ventilation och toaletter. Det går inte att göra en exakt kopia på hur det var innan, säger Kristina Leijonhufvud.

– Vi hoppas att norbergarna kommer känna igen sig. Det är vår ambition och förhoppning. Det är egentligen det enda möjliga om vi ska kunna driva det igen, man måste känna igen sig.

Hur har ni tänkt inreda det då?

– I gammal stil. Genuint med så mycket snickarglädje som det går, säger hon.

Från bygglovsansökan V-Dala Miljö och bygg.
Från bygglovsansökan V-Dala Miljö och bygg.
Från bygglovsansökan V-Dala Miljö och bygg.
Från bygglovsansökan V-Dala Miljö och bygg.

Mer läsning

Annons