Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjönära tomter ska få i gång byggandet

Fem nya bostadstomter kan skapas vid sjön Noren. Tomterna kommer att säljas för cirka 300 000 kronor styck.

Annons
En möjlig utformning av en byggnation i området.

För några år sedan inledde Norbergs kommun arbetet med att få fram några sjönära tomter. De fem tomterna som nu är aktuella ligger på kommunal mark vid Norens västra strand, söder om Klackberg.

– Det blir aldrig regelrätta strandtomter nu för tiden, utan det kommer finnas en passage mellan tomtmark och strandlinje, säger Peter Granqvist, planingenjör på V-Dala miljö- och byggnadsförvaltning.

Innan tomterna kan börja exploateras måste miljö- och byggnadsnämnden fatta beslut om antagande av detaljplanen för tomterna. Beslut tas i mitten av juni.

Fullmäktige i Norberg tar beslut om priset för tomterna på måndag. Enligt förslaget ska tomterna säljas för cirka 300 000 kronor styck och kommunen ska ordna med väg och va-anslutning till tomterna.

Att bygga ett nytt hus är en stor investering. Kommunalrådet Åsa Eriksson (S) tror dock att det kommer finnas spekulanter.

– Bygger man sjönära blir marknadsvärdet högre och därför tror vi att det finns ekonomi i att bygga här, alltså folk har möjlighet att få banklån. Annars är det ofta det som hämmar byggandet i glesbygd, man får inte lån av banken eftersom man är osäker på om man får tillbaka pengarna vid försäljning, säger hon.

Mer läsning

Annons