Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sorglig stämning i Norberg"

(Uppdaterad) Räddningschefen: "Vi bedömer branden vara under kontroll nu. Vi arbetar med eftersläckning under förmiddagen."

Annons

Vid 09-tiden på fredagsmorgonen hölls en presskonferens i Mariagården med anledning av branden i Norberg . Cirka 20 brandmän har varit inblandade i släckningsarbetet, meddelade räddningschefen Mats Jansson vid presskonferensen.

– Vårt arbete har varit inriktat på främst att rädda intilliggande byggnader. Det finns ett antal byggnader som ligger nära och som har varit hotade, säger han.

Två personer tog sig ut ur byggnaden på egen hand. De har inte skadats fysiskt. Närboende har inte behövt lämna sina hem.

– Folk har varit beredda att evakuera, men inte behövt evakueras, säger Mats Jansson.

Branden bedöms vara under kontroll men eftersläckningsarbetet fortsätter under förmiddagen.

En förundersökning om grov mordbrand har inletts.

– Mer detaljer kommer jag inte kommentera med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger Mats Kjellmodin, insatschef hos polisen.

Till en början hade polisen en ganska stor avspärrning för att räddningstjänsten skulle kunna utföra sitt arbete och obehöriga inte utsättas för fara.

– Avspärrningen kommer krympas ned ytterligare, säger Mats Kjellmodin.

– Vi jobbar på och har uniformerad personal här, utredningspersonal och även tekniker på väg upp, säger han.

Misstänker polisen att det kan vara någon som medvetet satt i gång den här branden?

– Vi har alltså inlett en förundersökning om mordbrand och vi jobbar förutsättningslöst just nu. Vi återkommer i den frågan och får se var det landar. Utredning är i sin linda, det är för tidigt att kommentera någonting, säger Mats Kjellmodin.

Gäller det även vad som är orsaken till att det började brinna?

– Ja, det är samma sak där. Det är för tidigt att säga, säger han.

– Det är väldigt sorglig stämning i Norberg i dag, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

Hon nåddes av information om branden klockan fyra imorse och fick då veta att det var övertänt. Kommunens krisledningsgrupp satte genast igång, rapporterade hon under presskonferensen.

– Så här långt tror jag vi gjort vad vi kunnat, säger hon.

– Det är ju en katastrof för de drabbade, för de som driver kaféet och äger fastigheten. Jag tror också att det känns som en katastrof för alla norbergare. Det här var ett väldigt välkänt, omtyckt och välbesökt konditori och också en samlingsplats för många, säger hon.

Mer läsning

Annons