Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelet om makten trappas upp i Norberg

De politiska partierna kan ännu inte ge besked om hur Norbergs kommun ska styras de kommande fyra åren. ”Vi vill ha förändring”, säger Lars Persson (Norbergs framtid).

Annons
Kent Persson (V) och Åsa Eriksson (S) stod på första plats på sina respektive partiers valsedlar.

Norberg. Det slutgiltiga valresultatet har nu presenterats. 

Socialdemokraterna är klart största parti i Norberg med 12 mandat i fullmäktige. Men S behöver samarbeta med andra partier för att kunna få en majoritet, vilket man får när man har minst 16 mandat.

- Vi har redan börjat föra diskussioner och yxat lite på hur det skulle kunna se ut, säger Olle Rahm, ordförande för Socialdemokraterna i Norberg.

I kväll hålls ett medlemsmöte där frågan om samarbeten kommer att diskuteras. Olle Rahm tror dock inte att något slutgiltigt beslut kommer att tas då.

- Jag tror att det kommer komma först någon gång i nästa vecka, säger han.

Är det självklart att Socialdemokraterna kommer att sitta vid makten?-Vi har ju nästan fyrtio procent i väljarstöd. Jag har svårt att se något annat alternativ, det vore konstigt om fyra av tio skulle bli utan något slags resultat av sitt val, säger Olle Rahm.

-Jag är alldeles övertygad om att vi kommer sitta med i någon slags konstellation, i praktiken finns det också möjlighet till minoritetstyre. Alla möjligheter är kvar och är öppna, säger han.

Olle Rahm stänger inte dörren får något annat parti än SD.

Det nya partiet Norbergs framtid har fått två mandat. Förstanamnet Lars Persson säger att partiet inväntar de andra partiernas frierier. Han säger inte nej till någon, förutom SD, i nuläget.

- Vi vill ha en förändring av politiken och det är klart att det vore enklast om Vänsterpartiet vänder sig till oss. Men man ska inte stänga några dörrar för Socialdemokraterna heller. 

Partiet är kritiskt till det S-ledda styret under den senaste mandatperioden. Lars Persson vill nu gärna se en annorlunda konstellation vid makten.

Moderaterna fick två mandat i fullmäktige. Mikael Dúi Bolinder (M) ser ett samarbete med Centerpartiet och Folkpartiet som en självklarhet. Men han kan tänka sig att jobba med alla förutom SD.

- Vi kommer att prata med de andra partierna, inom de närmaste dagarna, och diskutera hur Norberg ska styras, säger han.

Vänsterpartiet blev Norbergs näst största parti med sju mandat i fullmäktige. Partiet vill i nuläget inte kommentera det maktspel som pågår i kommunen.

Sverigedemokraterna gick fram rejält i kommunvalet och innehar nu 4 mandat. SD kan tänka sig att samarbeta med alla andra partier.

Slutgiltigt valresultat i Norberg

Socialdemokraterna - 12 mandat (39,06 procent)

Vänsterpartiet - 7 mandat (20,97 procent)

Sverigedemokraterna – 4 mandat (12,31 procent)

Norbergs framtid – 2 mandat (7,81 procent)

Moderaterna – 2 mandat (7,44 procent)

Centerpartiet - 2 mandat (5,32 procent)

Folkpartiet - 1 mandat (3,08 procent)

Miljöpartet – 1 mandat (2,27 procent)

Sammanlagt finns det 31 mandat i Norbergs kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons