Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sporthall splittrar politiker

S vill att en del av de 40,6 miljoner kronor som Norbergs kommun fått av staten ska användas till att bygga en idrottshall. V vill istället att ett kostnadsunderlag presenteras innan någon summa pengar avsätts till det.

Annons

Norberg. Inför måndagens kommunstyrelsemöte är det hetaste ämnet hur det tillfälliga stöd för nyanlända som kommunen har fått ska fördelas. Framförallt hur de ska användas till att bygga en idrottshall.

Kommunchefen Hannu Högberg har tagit fram en tjänsteskrivelse med förslag på fördelning av pengarna. Förutom att täcka upp underskott som socialutskottet fått på grund av mottagandet ska pengar gå till satsningar på kultur, arbetsmarknad och integration. Fem miljoner föreslås användas till en integrationsfond och fem miljoner används till ordna fram boendeplatser för ensamkommande barn.

I Hannu Högbergs förslag ska också 25 miljoner användas till att bygga en idrottshall.

Kent Persson (V) yrkade att på ingen summa skulle sättas av för idrottshall eller boendeplatser för ensamkommande.

– Man vet inte vad det kostar helt enkelt. Man får ta fram ett kostnadsunderlag först istället för att boka upp pengar för att platser till ensamkommande ska kosta fem miljoner. Det kan lika gärna kosta två eller åtta miljoner, man har inte en susning, säger Kent Persson.

Frågan om en idrottshall i Norberg har pågått en längre tid och flera förslag har presenterats tidigare. Kommunalråd Åsa Eriksson (S) menar att de tittat på jämnförbara hallar i andra kommuner som liknar den de vill bygga i Norberg och därför har fog för att göra den bedömning som har gjorts.

– Det är viktigt att ta ett inriktningsbeslut så att vi vet vad som gäller och att vi får igång den här kedjan. För det handlar om att vi behöver få en hall för att frigöra gympasalen i Centralskolan så att vi kan bygga klassrum. Det är ganska så akut, säger Åsa Eriksson.

Kent Persson menar att kostnadsunderlag behövs även om det är en stor lokalbrist på centralskolan.

– Det får aldrig vara så bråttom att man inte hinner få ett korrekt och bra underlag för att fatta ett beslut, säger han och fortsätter:

– Man kan inte bygga något på öppen räkning och sen säga hoppsan blev det så dyrt. Det har vi inga pengar till avsatta. Så gör man jämt när man ska bygga någonting, att man tar fram ett kostnadsunderlag.

V yrkade även på kommunchefen skulle få i uppdrag att ta fram en permanent lösning för en fritidsgård. Åsa yrkade som svar att en idrottshall med en fritidsgård inrymd skulle byggas. De båda yrkandena ställdes emot varandra och V:s förslag vann då ordförande i allmänna utskottet är Kent Persson och han har utslagsrösten.

0223-46610

Mer läsning

Annons