Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statligt stöd blir kvar i framtiden

Det kan bli mer personal i välfärden i norra länsdelen med regeringens vårbudget. De statliga extramiljonerna föreslås bli permanenta.

Annons

Regeringens proposition för vårbudgeten innehåller nyheter som välkomnas i kommunerna.

I höstas delade staten ut 10 miljarder kronor extra till kommuner och landsting fördelade efter hur många flyktingar de tagit emot. Pengarna var menade att underlätta för kommuner som tog emot många flyktingar efter den stora flyktingvågen i höstas.

Dessa blir nu permanenta.

– Vi ser behov i välfärden och därför gör vi den största satsningen ut till landets kommuner på väldigt länge, säger Anna Wallén (S), riksdagsledamot.

Åsa Eriksson (S), kommunalråd Norberg, är nöjd av tre skäl:

– Ett: att pengarna kommer. Två: det är ett långsiktigt påslag. Tre: det är pengar som kommunerna förfogar fritt över, säger hon.

Hon berättar att SKL, Sveriges kommuner och landsting, länge har drivit på om att få höjda statsbidrag som inte är villkorade eller bundna till ett specifikt utgiftsområde.

– Det vi säger till kommunerna är att det inte är vi som sitter i Riksdagen som bäst vet vad Åsas Norberg behöver utan norbergarna vet bättre själv, säger Anna Wallén.

Även om de extramiljarderna blir permanent så kommer fördelningen att ändras. De fördelas efter antal asylsökande och nyanlända i kommunerna.

Kommande år kommer de att fördelas mer och mer efter antalet invånare för att år 2021 helt fördelas efter invånarantalet per kommun. Då kommer också pengarna helt ingå i det kommunala utjämningssystemet.

– Målet är att flyktingarna ska bli invånare, arbeta och betala skatt och så vidare. I dag tar det 6-7 år för en flykting att bli självförsörjande och det jobbar vi för att korta ner, säger Anna Wallén.

På sikt blir det mindre pengar till norra länsdelens kommuner.

– Om de asylsökande bosätter sig i våra kommuner får vi även fortsättningsvis mer pengar eftersom de då räknas in i det totala invånarantalet. Det är vår ambition, säger Åsa Eriksson.

Kritik från fackligt håll har riktats mot att Norbergs kommun inte använt det tillfälliga stödet från i höstas till att anställa mer personal. Nu när stödet blir permanent så är det möjligt menar Åsa Eriksson.

– Beslut ska fattas i fullmäktige, men min personliga åsikt är att vi ska anställa mer personal i skola, förskola och äldreomsorg. Jag vill också att alla i äldreomsorgen ska få möjlighet till heltid. Jag skäms lite över hur många deltidstjänster vi har i dag, säger Åsa Eriksson.

Andra delar av vårbudgeten berör också norra länsdelen. Polisen får mer resurser och närpolisen förstärks.

– Sen vill vi minska arbetsgivaravgiften för den första anställda som enskilda företag anställer, säger Anna Wallén.

Läs också: 59 miljoner till norra länsdelen nästa år

Mer läsning

Annons