Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora klyftor gällande uttag av föräldrapeng

Att det är mammorna som tar ut flest föräldradagar är gammal information. Men nu visar ny statistik från Försäkringskassan att pappornas uttag är lägre än vad man tidigare har kunnat se.

Annons
Martin Winquist är nu pappaledig med sitt andra barn, Edith, 7 månader. ”Det är en förmån att få vara hemma och lära känna mina barn och få betalt för det”. Storasyster Signe, 5 år, är på förskola tre dagar i veckan. ”Det gör att vi kan hitta på saker hela familjen men även bara jag och Edith”, säger Martin.

Fram till barnet fyller åtta år har föräldrar rätt att ta ut totalt 480 föräldrapenningsdagar.

Pappors uttag av föräldrapenning för barn upp till åtta år ligger på 25 procent. Ser man däremot på barnets första två levnadsår är uttaget betydligt lägre.

För barn födda 2011 tog papporna i snitt ut 17 procent av de föräldrapenningsdagarna familjen använde.

Försäkringskassan har gjort en djupdykning i statistiken för att titta på fördelningen och varför den ser ut som den gör.

– När omsorgsbehovet för barnen är som störst tar mammorna ut en ännu större andel av föräldrapenningen. Detta bekräftar bilden av att det är kvinnorna som tar större delen av omsorgsansvaret för barnet, säger Niklas Löfgren som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Martin Winquist är tvåbarnsfar och bor i Norberg. Han ser pappaledigheten som en förmån.

– Jag vill verkligen ta chansen att få vara hemma med barnen. Det är en förmån att få vara hemma och lära känna mina barn och få betalt för det. Det tar mycket tid i anspråk att underhålla två barn men hittills har jag skitroligt. Det enda jag saknar är en latte-maskin, säger han.

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på FK.

Mer läsning

Annons