Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största vallöftet kvar är bostäder i centrala lägen

Halvtid i politiken är det dags att se hur det styrande partiet klarat att hålla sina vallöften.

Annons
Vallöften. Tf kommunalråd Johanna Odö (S) och Christer Wallin (S), ordförande S i Norberg, utanför Blåsippan som fått en till förskoleavdelning. Som lovat.Foto: Seth Jansson

Läs mer: Klarar mer än hälften av vallöftena i halvtid

För enkelhetens skull har Fagersta-Posten valt ut tio vallöften per kommun i norra länsdelen för att bland annat kunna jämföra mellan kommunerna.

Enligt FP:s granskning klarar S i Norberg minst sex av tio vallöften.

Socialdemokraterna i Norbergs kommun har sammanlagt 30 vallöften i sitt valprogram för 2014-2018. S i Norberg har på eget initiativ gjort en sammanställning. De har räknat fram att 13 löften har uppfyllts eller är på god väg att uppfyllas. Elva har påbörjats vilket lämnar sex vallöften där det ännu inte har hänt något.

– Vi är ju glada att maten lagas från grunden sen att vi har fått Björkängens kök på plats. Sen har vi ökat antalet vuxna i skolan, säger Christer Wallin (S), ordförande för S Norberg.

Antalet elever har ökat kraftigt, kanske vore ett vallöfte om lärartäthet bättre?

– Om man tittar runt om i landet så ser det bra ut i förskolan. Det har tillkommit mer personal, inte bara lärare, det är fler vuxna som är ute på raster och liknande, säger Johann Odö (S), tf kommunalråd.

Löftet om fördubbling av anslaget till ungdomsrådet anser S vara uppfyllt i sitt utskick. Men det visar sig inte riktigt stämma.

Anslaget för ungdomsrådet för ungdomar i högstadieåldern är fortfarande 25 000 kronor. Förra året tillkom ett ytterligare råd med 20 000 kronor i anslag. 5000 kronor kort från en fördubbling. Från början när ungdomsrådet startade, 2003, hade det 50 000 kronor i anslag. Så dubbelt så många ungdomsråd men ej fördubblat anslag.

– Vi kommer fortsätta jobba med målen. Vi kommer inte se det som avslutat, säger Johanna Odö.

Vissa av löftena står delvis utanför kommunens kontroll. Som löftet om att fler ska anslutas till fjärrvärmenätet.

Nätet sköts av VB Energi och enligt företaget anslöts ett småhus 2014 men de kunde inte få fram om det var före eller efter valet.

Löftet om att förskolor ska få egna profiler har stött på patrull.

– Egna profiler är på gång men svårigheten som vi har fått veta från förvaltningen är att om man väljer att ställa sig i en kö till en profil så kanske man inte får plats på den förskolan, det gör det lite tokigt. Vi ska i stället kolla på vad vi gör nu på de olika förskolorna. Men det jobbar vi vidare med, säger Johanna Odö.

Det viktigaste vallöftet som återstår att genomföra är den om bostäder i centrala Norberg anser de båda.

– Ska vi kunna utveckla Norberg och göra det attraktivt måste vi dels ha attraktiva arbetsplatser, dels ha fler bostäder. Det är tjockt här, det finns inte en enda ledig lägenhet, säger Christer Wallin och fortsätter:

– Hur problemet ser ut nu ska vi ta reda på. Bygger vi i egen regi eller kommer in en privat entreprenör? Vi har sett att det finns intresse från olika aktörer.

Mer läsning

Annons