Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att ta sig över riksvägen med hästar

Hastigheten förbi Spännarhyttan borde sänkas. Det anser tre personer som vill kunna gå över riksväg 68 med sina hästar säkert.

Annons
Ylva Engström brukar nästan dagligen gå över riksväg 68 vid Spännarhyttans industriområde med sin häst Herac. Där vill Ylva Engström och Marie Fjellman ha sänkt hastighet.

Det är Ylva Engström, Amanda Smeds och Marie Fjellman som skickat in förslaget till länsstyrelsen.

Tidigare i år skrev de till länsstyrelsen i Västmanland med förslaget att hastigheten borde sänkas på riksväg 68 förbi Spännarhyttans industriområde. Anledningen är att de ofta brukar gå över riksvägen med sina hästar.

– Vi upplever det som en trafikfarlig plats för våra hästekipage. Det är en otäck korsning att passera, för bilarna kommer fort och det är få bilister som tar hänsyn till att det kommer hästar, säger Marie Fjellman.

Förslaget är att bland annat sänka hastigheten från dagens 80 kilometer i timmen till 60 i stället. De föreslår också att varningsskyltar ska sättas upp för att varna bilister för att hästar kan gå över vägen.

Det är något de gör dagligen. Oftast har de också en kärra påkopplad bakom hästarna.

Kan ni inte ta en annan väg med hästarna?

– Det finns en väg genom skogen. Men där kommer man inte fram med en kärra bakom hästen. Problemet är att man måste förr eller senare över riksvägen för att komma vidare. Annars blir man begränsad, säger Marie Fjellman.

– Kunde vi, skulle vi undvika att gå över vägen, säger Ylva Engström.

FP är med en sen eftermiddag när Ylva Engström och Marie Fjellman är ute. De har med sig hästarna Herac och Arne.

Vid korsningen vid Spännarhyttans industriområde åker bilar och lastbilar förbi i snabb fart.

– Nu när hästarna har reflexer på sig så saktar bilarna ned, säger Ylva Engström.

Löven har fallit från träden så utsikten har förbättrats lite. Men fortfarande är den dålig och de berättar att det är värst när de ska korsa vägen från industriområdet, mot stallet. Då är sikten begränsad mot Norbergshållet på grund av en kurva.

– Vårt förslag skulle även gynna industrin. Lastbilarna som åker ut på vägen hinner inte upp i 80 kilometer i timmen så snabbt. Trafiken hinner i kapp dem, säger Ylva Engström.

De berättar också om att det funnits tillfällen då de fastnat med hästarna mitt i korsningen.

– Hästar är aldrig hundra procent trafiksäkra. Det finns alltid något som kan skrämma dem. Allting kan hända. Det förekommer definitivt att de blir rädda, säger Marie Fjellman.

Nu väntar de på att länsstyrelsen ska ta sitt beslut efter att få ta del av yttrandena från flera olika myndigheter och förvaltningar.

Det är oklart exakt när länsstyrelsen kommer att fatta ett beslut i frågan. Men troligtvis blir det innan nyår, skriver myndigheten i ett mejl till FP.

Mer läsning

Annons