Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Sommarteatern sätter upp pjäs efter bok av Slas

Under fredagskvällen är det premiär för Sommarteatern i Norberg som sätter upp en dramatisering av Vem älskar Yngve Frej. Ämnet, tycker ensemblen, är lika aktuellt då som nu.

Annons

Vem älskar Yngve Frej? skrevs 1968 av Stig Claesson, även känd som Slas, och handlar om tre personer som bor i en liten by i Skåne som sällan får besök tills de sätter upp en skylt där det står skrivet ”fornminne”.

Då börjar turister från staden strömma till den lilla byn.

– Den handlar om stad och land och kan egentligen utspela var som helst. Den har repliker som fortfarande speglar väldigt bra det som händer i dag. Samtidigt är det en väldigt rolig dramakomedi, säger Kenneth Risberg, regissör.

Boken filmatiserades

1972 men har inte funnits i teaterform. Därför har Kenneth Risberg och Ismo Nurmilehto dramatiserat boken själva.

– Vi har skruvat upp den eftersom filmen är ganska långsam. Vi har försökt vara trogen boken och utgått från den, säger Kenneth Risberg.

Det blir första gången som Sommarteatern Norberg uppträder på hembygdsgården vid Nya Lapphyttan, tidigare år har de uppträtt vid Skinnarängs kvarn. Vid de sista föreställningarna 2013 rasade skogsbranden och eftersom flera ensemblemedlemmar bor vid brandområdet tog de ett uppehåll förra året.

De är tillbaka nu och kommer spela varje helg till den 13 augusti.

Vem älskar Yngve Frej?

Vem älskar Yngve Frej spelas varje helg: fredag, lördag, söndag; från och med den 15 juli till 13 augusti vid Hembygdsgården i Norberg.

Medverkar gör Ismo Nurmilehto, Anja Landgré, Jan-Erik Hagström, Anna Lundqvist och Henry Lehto. Regi av Kenneth Risberg.

Stig Claesson gick bort 2008 och hann under sin livstid skriva 88 böcker.

Mer läsning