Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar kräver mer utrymme

Unga i Norberg vill ha en större ungdomsgård. Nu är frågan aktuell i politiken. – Det känns bra, vi har varit på om det här länge, säger Karin Dömstedt, från ungdomsrådet.

Annons
Karin Dömstedt (i vitt) och från höger Nora Sjökvist, Lovisa Andersson, Daniel Andersson och Sara Amnå är alla med i Norbergs ungdomsråd.

Ungdomsgården i Norberg kallas för Unkan. För tre års sedan flyttades Unkan från lokaler på cirka 800 kvadratmeter till en 115 kvadratmeter stor lokal vid Folkets hus. Dessutom minskades det på personal och öppettider.

Orsaken till förändringarna var att kommunen behövde spara pengar.

– Vi håller med om att de ursprungliga lokalerna var bättre, men för att rädda det som gick att rädda fick man flytta, säger kommunalrådet Åsa Eriksson (S).

Politikernas beslut fick kritik av unga i Norberg. 18-åriga Karin Dömstedt och Sara Amnå var med då och de saknar de gamla lokalerna.

– Det fanns mycket mer att göra, säger Karin Dömstedt, och berättar att det fanns replokaler och ett kök där de fick vara med och laga mat.

– Och det fanns olika rum, man kunde stänga in sig och gå undan, säger Sara Amnå.

16-årige Daniel Andersson och 15-åringarna Lovisa Andersson och Nora Sjökvist var inte med på gamla Unkans tid, men de vill också ha en ny ungdomsgård. De tycker det är trångt i dag.

– Det vore bra om det var större och om det fanns rum där man kunde vara för sig själv eller i grupp, säger Nora Sjökvist.

Karin Dömstedt påpekar att det är viktigt med en ungdomsgård som lockar alla.

– Det är jättepositivt att man kan vara här och vara nykter i stället för att gå på fest.

Carina Sörhammar och Katarina Hobro, som jobbar på Unkan, påpekar att de försöker göra det bästa utifrån förutsättningarna och att de även anordnar aktiviteter på annat håll än i lokalerna i Folkets hus.

– Vi förstår att de saknar det här att vara i olika rum och göra olika aktiviteter, det har vi tyvärr inte så stor möjlighet till i dag, säger Katarina Hobro.

Efter nedskärningarna i samband med flytten har Unkan åter fått mer personal så att de kan hålla öppet mer. En flytt till nya lokaler är både Carina Sörhammar och Katarina Hobro positiva till.

– Vi hoppas att politikerna hittar på något bra förslag.

Som Fagersta-Posten tidigare berättat lämnade två vänsterpartister i vintras in en motion där de föreslår att kommunen ska se om det är möjligt att få till en ny gård. Sedan dess har kommunen tittat närmare på saken. Ett alternativ som har diskuterats är en flytt till DK-huset på Nytgatan i Norberg. Men än finns det inga beslut om någon flytt.

Kommunstyrelsen har dock föreslagit att den ska titta närmare på hur bättre lokaler kan skapas inom kultur-, idrotts- och fritidsutskottet ekonomiska ram.

– Kan man hitta bättre lokaler inom samma ekonomiska ram är det jättebra, säger Åsa Eriksson.

Här i DK-huset skulle det vara möjligt för kommunen att hyra yta och skapa en ungdomsgård.

Mer läsning

Annons