Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utländsk medborgare döms för olovlig körning – endast svenskt körkort giltigt efter ett år i Sverige

Det internationella körkortet slutade gälla i Sverige ett år efter att föraren flyttat hit. Efter att ha blivit stoppad två gånger gör tingsrätten bedömningen att han borde vetat bättre den andra gången.

Annons

En eritreansk medborgare bosatt i Norberg döms för olovlig körning då hans internationella körkort inte längre var giltigt.

Föraren stoppades två gånger av norra länspolisen, första gången i augusti och andra gången i september och båda gångerna påtalades från polisens sida att det internationella körkortet som han införskaffat i Israel på uppmaning av myndigheterna där inte längre var giltigt som körkort i Sverige när han varit bosatt här längre än ett år.

Föraren döms dock endast för olovlig körning vid det andra tillfället, då tingsrätten anser att personen mycket väl kan ha trott att det internationella körkortet var giltigt.

Däremot anser tingsrätten att föraren, som kommit till Sverige 1,5 år tidigare, borde kontrollerat giltigheten av sitt körkort efter det första tillfället och dömer honom till 30 dagsböter.

Till sitt försvar har den utländske medborgaren sagt att han vid det första tillfället uppfattat det som att polisen sagt att körkortet borde bytas mot ett svenskt, men inte förstått att det var ogiltigt. Han planerade just då att ta körkort för buss och behövde för det ändå skaffa ett svenskt b-körkort. Han har i dag ett svenskt körkort.

Enligt körkortslagen gäller även andra utländska körkort än sådana som är utfärdade i EES i Sverige under vissa förutsättningar. Men inte om innehavaren varit folkbokförd i Sverige sedan mer än ett år.

Mer läsning

Annons