Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våg av vandalism i Norberg

Skadegörelsen har varit omfattande i Norberg i år. Värst utsatta är skolorna. "Det är farligt för barnen och slöseri med pengar", säger föräldern Fredrik Ahl.

Annons
Fredrik Ahls dotter går på Källskolan i Norberg. Dörren bakom honom visar en del av den vandalism som skolan fått utstå.

Innan skolstarten krossades ett stort antal fönsterrutor på Centralskolan och Källskolan. Det fick bland annat Fredrik Ahl, vars dotter går på lågstadiet på Källskolan, att reagera.

Han tycker att skolan tagit bra hand om det, men han påpekar att det kan vara farligt för barnen.

– Här är det sandlådor och lekpark, det kan ju vara glas där barnen ska leka.

Han konstaterar även att det är en helt onödigt kostnad för skattebetalarna.

– Jag vet att alla kommunala instanser och NVK har jättetuffa budgetar.

Skadegörelsen vid skolorna är långt ifrån den första i Norberg det här året.

Polisen fick in 80 anmälningar om skadegörelse i kommunen mellan januari och juli 2015. Fortsätter det i den takten är det en ökning mot åren innan. 108 anmälningar gjordes under hela 2014 och 93 under hela 2013.

Skolorna i Norberg har drabbats hårt av vandalismen.

– Det är mycket fönsterkross och klotter. Sen har det även varit en del skadegörelse inne i fastigheterna, säger Tord Johansson, fastighetschef på Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK.

Kjell Andersson, som var rektor för högstadieskolan förra läsåret, beskriver en vårtermin med mer vandalism än det varit tidigare.

– Det var fönster, åverkan på dörrar, de sprang på taken här och förstörde hängrännor.

Under våren samarbetade skolorna, NVK, Svenska kyrkan och polisen för att komma till rätta med problemet, bland annat hölls skolmöten.

– Vi tyckte väl ändå att vi fick lite stopp på det här, säger Kjell Andersson.

Han menar att det oftast är några enstaka individer som står för skadegörelsen och om man lyckas nå fram till dem kan det hela avta.

Victoria Åkerlund, rektor på Källskolan, upplever att det har varit relativt lugnt under sommaren, fram tills fönsterkrossandet innan skolstarten.

– Det är väldigt tråkigt att det sker, säger hon.

Hon påpekar att skolan försöker städa undan spår efter skadegörelse så fort som möjligt.

Nu diskuteras frågan om övervakningskameror. I Fagersta videoövervakas redan flera skolor.

– Visst skulle man önska att man hade någon form av övervakningssystem, det har varit aktuellt så länge jag har jobbat här, men inte kommit till skott, säger Kjell Andersson.

Men det är inte bara att smälla upp kameror.

– Länsstyrelsen ska ju bevilja tillstånd för att sätta upp kameror och då ska man utreda alla andra tänkbara åtgärder först. Någonstans är man ju inne och tullar på den personliga integriteten, säger Tord Johansson.

Mer läsning

Annons