Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill se att ensamma barn tas emot bättre

De många ensamkommande flyktingbarn som anvisas till Norberg får bo i andra delar av landet.

Annons
Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

Norberg. Kommunen har avtal om att ta emot 20 ensamkommande flyktingbarn per år men hittills i år har över 50 barn anvisats kommunen.

Migrationsverkets anvisningsprinciper bestämmer att ett flyktingbarn ska anvisas till den kommun där barnet har anknytningar. Eftersom Norberg har många asylsökande är sannolikheten att ensamkommande känner någon i Norberg stor och därför anvisas de dit.

– Det är jättebra tänkt men det förstör hela systemet för mottagandet. Vi måste på kort tid hitta boende för barnen men eftersom det inte finns boendeplatser i Norberg måste socialtjänsten köpa platser där de hittar, säger kommunalrådet Åsa Eriksson (S).

Hon menar att poängen med principen om anknytning sätts ur spel när barnen hamnar på ställen där de inte känner någon. Samtidigt måste kommunen se till barnens välbefinnande.

– Norbergs kommun ansvarar för barn i hela Sverige just nu och det är orimligt. Det är inte bra för barnen och det är inte bra för kommunerna. Vi måste ha ett annat system.

Fullmäktige har ställt sig bakom en motion till SKL om att ändra tolkningen av reglerna så att barn med anknytning ska anvisas till en kommun om det finns boendemöjligheter där.

Mer läsning

Annons