Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norbergs lasarett – känner du igen någon på bilden?

För nästan 150 år sedan invigdes lasarettet i Norberg och för ungefär 70 år sedan stängde det när Bergslagen flyttade verksamheten till Fagersta. I de ungefär 80 åren som lasarettet hade öppet var det många som besökte det som patienter och många som arbetade där.

Annons

Fagersta-Posten är nu intresserade av att berätta mer om hur situationen på Norbergs lasarett såg ut. Hur var det att jobba där? Blev du eller någon av dina släktingar vårdade där? Har du hört historien om hur det gick till när du föddes på lasarettets BB? Arbetade du eller någon du kände i köket eller andra serviceavdelningar?

Torbjörn Norgren är en som har en kort historia.

– Min morfar August Lindgren tjänstgjorde som vaktmästare på lasarettet från ungefär 1901 till 1908-09. Min mormor Edla Lundberg, som finns med på bilden, var då "vaktmästarfru" och ansvarade för vissa köksuppgifter, säger han som själv är född på lasarettet.

Känner du (igen) någon på bilden (personal på lasarettet någon gång mellan 1901-1908/09) eller har andra/egna historier att berätta om Norbergs lasarett, kontakta Evelina Utter: evelina.utter@mittmedia.se eller 070 365 47 56.Foto: Privat

Robert Bergvall, Elsa Andersons barnbarn, har berättat en liten historia i sociala medier. Elsa arbetade som husmor på lasarettet innan hon öppnade sitt berömda konditori.

1868 invigdes lasarettet i Norberg efter att landstinget inrättades fem år tidigare. Tre år efter att landstinget grundats bestämde de att det skulle byggas i Norberg. Byggnaden utrustades till en början för 15 vårdplatser i en tvåvåningsbyggnad byggd i tegel. Utöver det fanns en flygel i trä.

På den här tiden var Norberg ett omfattande industriområde med gruvarbete och järnbruk. På grund av detta var det många som behövde sjukvård och ofta behandlades allvarliga skador. Ett fall som blev väldigt omtalat, som FP har skrivit om tidigare, handlade om en liten pojke som hade råkat åstadkomma en explosion. Pojken klarade sig men fick omfattande skador.

Så här såg lasarettet ut 1912. Foto: Privat

I samband med att Fagersta blev centralort för Bergslagen så kom slutet för lasarettsverksamheten i Norberg. De valde då att flytta över det till Fagersta och där invigdes det 1949. Fram tills dess var Norberg centrum för sjukvården i norra länsdelen.

Information är hämtad från Ole Lunds (före detta Norbergsläkare) föreläsning om "Sjukvårdens utveckling i norra länsdelen" i Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia.

Har du mer information om Norbergs lasarett, kontakta Evelina Utter.

Annons