Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det dags igen att hålla hunden kopplad

Från och med 1 mars fram till 20 augusti är det lagkrav för ägarna att ha kontroll på sina hundar om de vistas ute i skog och mark

Annons

Hunden Selma i koppel fotograferad i Humlegården i Stockholm.

I paragraf 16 i Lagen om tillsyn över hundar och katter står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Naturvårdsverkets tolkning är att utgångspunkten är att hunden ska vara kopplad – men "extremt väldresserade hundar" får vara lösa om deras ägare vet att de har sådan kontroll på sina hundar att de aldrig går längre än "någon meter från sin ägare och uppför sig som om de hade ett osynligt koppel på sig", som Naturvårdsverket beskriver det.

Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när de får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande. Det finns undantag från lagen när det gäller till exempel polishundar, jakt och hundtävlingar.

Länsstyrelsen kan besluta om kopplingstvång med stöd av jaktförordningen. Beslutet kan gälla såväl under tiden 1 mars–20 augusti som annan tid på året. Kopplingstvång gäller till exempel i en stor del av Östersjökustens skärgård.

En hund i koppel tar matte på höstpromenad bland löven i en park i Enköping.

Kommuner kan också införa lokala regler om exempelvis kopplingstvång och hundförbud. Hundförbud gäller till exempel ofta för lekplatser, på många kyrkogårdar samt på allmän badplats. Närmare information om vad som gäller just i din kommun kan du få från kommunens avdelning för miljö- och hälsoskydd.

I de flesta naturreservat gäller kopplingstvång. I naturreservat med känsligt djurliv eller många besökare är det oftast så.

Hundägare har så kallat ”strikt ansvar” för sin hund. Det innebär att hundägare till och med kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar även om någon annan har hand om den.

Mer läsning

Annons