Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är rekordvärmen här

"I dag kan vi spränga 20-gradersvallen", säger meteorologen Erik Rindeskär.

Annons

De som älskar sol och värme ska passa på att njuta i eftermiddag.

– Det kommer att bli soligt och fint. Högst temperatur blir det under sen eftermiddag, vid 15-16-tiden, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

I Västmanland var det under söndagen varmast i Västerås med 19,4 grader och därefter i Sala med 18,8 grader.

– Det ska bli mindre blåsigt i dag så vi kanske till och med spränger 20-gradersvallen. Det är ovanligt att det är så här varmt. I går hade Uppsala varmast i hela landet med 20,2 grader. Det är nytt marsrekord för Uppsala och där har man mätt sedan 1700-talet.

Kan de här varma temperaturerna ha något att göra med klimathotet?

– Jag är ingen expert på den frågan, men vi ser hela tiden att vi slår nya globala rekord så det kan ha med det att göra, säger Erik Rindeskär.

Hur länge håller värmen i sig?

– Tyvärr är det här sista dagen för den här gången. I morgon, tisdag, kommer ett av de berömda bakslagen med kall luft norrifrån. Det blir mer moln och en temperatur mellan 6 och 9 grader.

På grund av det fina vädret gick SMHI ut med en varning om "Risk gräsbrand" på måndagen. SMHI går ut med denna typ av varning när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. De ska ska elda utomhus rekommenderas att iaktta stor försiktighet.

Mer läsning