Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny enkät går ut till 14 000 invånare – ska undersöka hur länsborna mår

De närmaste dagarna kommer en enkätundersökning skickas ut till 14 000 invånare i Västmanland.

Annons

Det är Region Västmanland som står för undersökningen och man vill ta reda på hur bland annat levnadsvanor när det gäller kost, motion och alkoholvanor ser ut i länet. Enkäten ska även undersöka hur tryggheten och sociala relationer ser ut.

Enkäten går ut till slumpmässigt utvalda invånare i länet i åldern 18 år och äldre. Man vill få svar på frågor om livsvillkor, levnadsvanor och hälsa. Svaren ska användas för att ta reda på hur hälsan ser ut i olika åldersgrupper och hur den förändras över tid. Man ska även titta på om det finns skillnader mellan olika kommuner länet.

Det nya för i år är att olika enkäter ska skickas ut till åldrarna 18-29, 30-69 och 70 år och äldre.

– På det sättet kan vi anpassa frågorna till olika åldersgrupper och få svar på sådant som är aktuellt i just den åldern. Det blir också färre frågor att besvara. Tidigare har vi till exempel undersökt hur uppväxtvillkor påverkar hälsan i vuxen ålder samt hur hälsan ser ut bland invånare som är 85 år eller äldre, säger epidemiologen Anu Molarius, en av de ansvariga för undersökningen i ett pressmeddelande.

Man kommer att kunna fylla i enkäten som pappersenkät eller på en webbsida där man även har möjlighet att svara på engelska. Resultaten från undersökningen kommer att användas som underlag för planering och förebyggande satsningar inom hälso- och sjukvården i Västmanland.

Resultaten av enkäten kommer att publiceras i slutet av 2017.

Annons