Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny träning ska hjälpa äldre till färre fallskador

Med rätt träning kan fallskador hos äldre minskas med upp till 40 procent, enligt ny forskning från Mälardalens Högskola, MDH.

Annons

Nu ska MDH tillsammans med Landstinget Västmanland, Västerås Stad och näringslivet ta fram tekniska hjälpmedel för att motivera äldre att träna på rätt sätt så att antalet fallskador ska minskas radikalt.

I dag är fallskador det vanligaste hälsoproblemet bland äldre människor – och sviterna efter ett fall är den vanligaste dödsorsaken.

– Bland personer som råkar ut för en fraktur till följd av ett fall, kan vi se att enbart hälften återfår samma funktionalitet som tidigare i det området. Många blir mindre självständiga och mer beroende av folk i sin omgivning, och drar ned på fysisk aktivitet av rädsla för ännu ett fall – vilket försvagar kroppen ytterligare. Det blir en negativ spiral, säger Maria Ehn som forskar i hälsoteknik vid MDH, i ett pressmeddelande.

Att snubbla på en mattkant och fall tungt och hårt på golvet kan i värsta fall leda till skador som leder till att en äldre person avlider.

Maria Ehn leder det nya projektet Teknikstöd för hälsofrämjande beteendeförändringar, som är ett samarbete mellan teknik- och hälsoforskare vid MDH, samt Landstinget Västmanland, Västerås kommun och tre företag.

– Idag vet vi hur mycket man behöver träna och på vilket sätt, för att undvika fallskador. Det handlar framför allt om att öva upp benstyrka, balans och allmän kondition. Det finns effektiva träningsprogram för ändamålet. Men få seniorer kommer upp i den rekommenderade mängd träning som krävs, och det är svårt att ändra ett invant beteendemönster. Därför behövs någon form av motivator och stöd, säger Maria Ehn.

Forskarnas idé är att modern sensorteknik, kombinerat med motivationshöjande mjukvara, ska kunna fungera som sådan. Med hjälp av sensorer kan fysisk aktivitet mätas och personen som tränar får återkoppling på hur det gått. Informationen kan bland annat användas för att sätta nya mål i träningen.

Mer läsning

Annons