Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ojämn fördelning av föräldraledigheten: "Mammor borde dela med sig"

Enligt nya siffror från TCO tar pappor bara ut en femtedel av föräldraledigheten under barnets två först år. "Ett jämställt uttag är viktigt för en god relation mellan barn och deras pappor, samtidigt som det har en positiv påverkan på kvinnors löner och pensioner" säger Eva Nordmark som är ordförande för TCO.

Annons

Kvinnor tar ut fyra av fem dagar –

Med hjälp av Försäkringskassan har TCO jämfört hur det ser ut i olika kommuner i Sverige, och enligt statistik skiljer sig även antalet dagar i Västmanland stort mellan kommunerna.

I Västerås tar män ut i snitt 20 procent av dagarna under barnets två första år, och i Skinnskatteberg tar man ut knappt 13 procent.

Läs också: Hur farlig är färgen i barnkammaren?

– I den bästa av världar skulle alla pappor kräva att få ta hälften av föräldraledigheten innan barnet börjar förskolan, och mammor skulle bli bättre på att lämna över ansvaret och dela med sig. Ett jämställt uttag är viktigt för en god relation mellan barn och deras pappor. Det ojämna uttaget tidigt under föräldraledigheten lägger grunden för framtida deltidsarbete och påverkar kvinnors löner och pensioner negativt, säger Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Först efter att barnet fyllt två år börjar föräldrar dela upp dagarna relativt jämnt.

– Det finns många fördelar med föräldraförsäkringen i sin nuvarande form, men också mindre bra effekter som är viktiga att belysa och problematisera. Kvinnor är föräldralediga längre perioder från arbetet, arbetar mer deltid och får sämre löne- och karriärutveckling än män.

Så här mycket skiljer det sig mellan kommuner i Västmanland (Mäns andel av dagarna med föräldrapenning barnets två första år – Siffror från Försäkringskassan för barn födda 2014)

- Västerås 19,6 procent

- Norberg 19,3 procent

- Surahammar 18,6 procent

- Sala 18,6 procent

- Kungsör 18,4 procent

- Hallstahammar 17,2 procent

- Arboga 16,7 procent

- Fagersta 16,6 procentj

- Köping 15,6 procent

- Skinnskatteberg 12,5 procent

- Riket 19,7 procent

Läs också: Vett etikett för barnfamiljen

Annons