Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om krisen plötsligt kommer: Här är sakerna du alltid bör ha hemma

Den 8-14 maj är det Krisberedskapsvecka – då vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) informera invånarna om vad de själva kan göra och bidra med vid samhällsstörningar. Har du koll på vad du bör ha hemma?

Annons

Enligt MSB:s undersökning vet 40 procent inte hur de ska förbereda sig för att bättre klara av en vardag som plötsligt vänds upp och ner.

Krisberedskapsveckan är till för att informera allmänheten om just det. Många kommuner deltar i Krisberedskapsveckan genom att till exempel ordna föreläsningar och andra aktiviteter.

I år arrangeras Krisberedskapsveckan för första gången. Det är tänkt att den ska ordnas årligen.

Här ser du alla aktiviteter i Västmanland under veckan.

Saker du bör ha hemma vid en kris:

1. Hygien- och husapoteksartiklar som värktabletter, toapapper, plåster och bindor.

2. Mat: Se till att ha mat hemma som håller länge, så som konserver, ris, pasta, krossade tomater, havregryn och hårt bröd. Det är också klokt att ha ett spritkök att laga mat på om du blir utan elektricitet. Du kan också använda en utegrill (håll den kvar utomhus). Ät först upp det som finns i kylen. Varorna i frysen klarar sig i flera dagar så länge dörren hålls stängd. Om det är svalt utomhus kan livsmedel förvaras där i stället.

3: Vatten: Du kan förvara vatten i en ren dunk på ett svalt och mörkt ställe, eller genom att fylla PET-flaskor som läggs i frysen. Vid en kris kan du också nyttja det vatten som finns i toalettens tank. Om det vatten som du har tillgång till inte är rent kan du koka det för att döda bakterier. Ungefär 3-5 liter vatten per person och dag behövs för det nödvändigaste de första dagarna. Har du inte bunkrat upp vatten när strömmen väl går, se då till att fylla upp en dunk eller ett badkar direkt – vattnet brukar nämligen rinna i kranarna som vanligt i början av avbrottet.

4. Radio med batteri. Om elen och telefonen inte fungerar kan du lyssna på den för att veta vad som händer.

5. Värme och ljus: Till exempel ficklampa, stearinljus, värmeljus, tändstickor, extra batterier, filtar med mera. Filtarna kan sättas för fönstren för isolering. Om ni bor flera tillsammans är det bra att samlas i ett rum för att hålla värmen när strömmen har gått. Du kan också använda en fotogenvärmare.

6. Kontanta pengar hemma vid störningar i betalsystemet.

7. Viktiga telefonnummer nedskrivna.

Konservburkar kan vara bra att ha hemma inför en eventuell samhällskris.

Mer läsning

Annons