Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppostionen kritisk till att landstinget tänker byta namn: " Det är ett rejält slöseri med skattepengar"

Landstingsstyrelsens majoritet beslutade på onsdagen att landstinget 1 januari nästa år byter namn till Region Västmanland.

Annons

– Landstinget är starkt förknippat med vård. I och med övertagandet av det regionala utvecklingsansvaret får organisationen en bredare roll med tydligt ansvar att leda utvecklingen i länet i nära samverkan med kommunerna, länsstyrelsen och näringslivet. Namnbytet till Region Västmanland markerar den nya och mer omfattande rollen, säger landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S), i ett pressmeddelande.

Landstingspolitikerna har under många år strävat efter att få bilda region (Arkivbild från 2004).

Det moderata oppositionsrådet i landstinget, Tomas Högström, kommenterar beslutet:

– Jag är mycket förvånad över att namnfrågan dyker upp igen, eftersom vi moderater tillsammans med Alliansen stoppade förslaget i landstingsfullmäktige i juni. Då återremitterades frågan, och vi trodde att de rödgröna backat från förslaget.

– Namnbytet beräknas kosta fem miljoner kronor, och ska genomföras från 1 januari 2017. Samtidigt driver landstingsledningen på för att bilda storregionen som går under namnet Region Svealand från 1 januari 2019. Det är ett rejält slöseri med skattepengar att planera för två namnbyten med bara två års mellanrum, säger Tomas Högström (M).

Tomas Högström.

Förutom Moderaterna reserverade sig även Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna mot namnbytet. Sista ordet i frågan blir sagt den 23 november då landstingsfullmäktige kommer att fatta det avgörande beslutet i frågan.

Läs mer: Riksdagen gav klartecken till region.

Att landstinget blir region vid årsskiftet innebär att flera arbetsuppgifter flyttas från länsstyrelsen till landstinget:

•Ansvaret för det regionala utvecklingsprogrammet – strategin för länets långsiktiga utveckling.

•Ansvaret för regional transportinfrastruktur.

•Fördelning av statliga kulturanslag.

•Användning av regionalpolitiska och andra statliga utvecklingsmedel.

I och med att landstinget tar över det regionala utvecklingsfrågorna från länsstyrelsen kommer de 16 personer som i dag arbetar med dessa frågor på länsstyrelsen att erbjudas anställning inom landstinget. Även de anställda inom VKL, Västmanlands Kommuner och Landsting, kommer att erbjudas jobb i den nya regionen.

Förslaget om satt sex län blir till en storregion. (Illustration: TT)

Att Landstinget Västmanland blir region ska inte blandas samman med den pågående processen att skapa flera storregioner i landet, där ett antal län slås samman. Västmanlands län föreslås bilda region Svealand tillsammans med Örebro, Södermanland, Dalarna, Uppsala och Gävleborg.

Även i denna fråga har landstingsstyrelsens majoritet ställt sig positiv. Och också här har Moderaterna och Liberalerna varit kallsinniga:

– Vi konstaterar att de rödgröna säger ja till storregionen. Moderaterna och Liberalerna lade fram ett gemensamt förslag till remissvar. Genom majoritetens beslut säljer man ut Västmanlands intressen. Det finns enligt vår mening inga objektiva eller sakliga skäl för att Landstinget Västmanland och kommunerna i Västmanland län ska ställa sig bakom indelningskommitténs förslag. Indelningskommittén har heller inte lyckats leda i bevis att bildandet av ett Svealands län leder till några bestående fördelar, säger Tomas Högström (M), i ett pressmeddelande.

– Den föreslagna Svealands-regionen tar fokus från Västmanlands nära koppling och samverkan med Stockholmsregionen. Den faktor som vi har ansett avgörande är att en regionalisering utgår från de tillväxt- och näringslivsregioner som blivit etablerade, det gör inte detta förslag. Västmanland är och kommer fortsatt vara en del av tillväxtmotorn som Sockholmsregionen utgör, säger Helena Hagberg (L), oppositionslandstingsråd.

Annons