Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pantpengar blir träd i Afrika

Över 6 000 träd kan nu planteras i östra Afrika tack vare att västmanlänningarna skänkte bort mer än 100 000 kronor av sina pantpengar till välgörenhet under förra året.

Annons

Mest givmilda i länet, i förhållandevis till den totala summan som pantats, var Arbogaborna som skänkte bort 2,68 procent av pengarna som de fått tillbaka när de pantat flaskor och burkar.

– Vi vill rikta ett varmt tack till alla som trycker på Biståndsknappen i Arboga. Pantpengarna från det senaste året motsvarar 518 nya träd i Afrika. Träden ger en bättre miljö, pengar till barnens skolgång och skyddar människor mot klimatförändringarnas effekter, säger Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen, i ett pressmeddelande.

Totalt skänkte alla i Västmanland 128 251 kronor, vilket motsvarar 6407 planterade träd.

Så här mycket skänktes i kommunerna i Västmanland.

Källa: Vi-skogen

Observera att statistiken behandlar bara de pantpengar som skänkts till välgörenhetsorganisationen Vi-skogen på Coops butiker.

Ett papaya-träd i Rwanda som planterats av en av bönderna som stöds av Vi-skogen.

Fakta Vi-skogen

Vi-skogen är en svensk biståndsorganisation som använder sig av trädplantering som ett verktyg i kampen mot fattigdomen i Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania. Fördelen med att plantera träd är enligt organisationen bland annat att träd kan användas som byggmaterial, bär frukter och kan hjälpa till så att jordåkrar blir bördigare.

Sedan 2004 har Vi-skogen haft ett samarbete med Coop som går ut på att när kunderna pantar burkar och flaskor kan de välja att skänka panten till Vi-skogen genom att trycka på en speciell knapp kallad Biståndsknappen.

Den finns i 618 butiker i Sverige och sedan starten har cirka 79,7 miljoner kronor skänkts tack vare den. Varje tjugo kronor som skänks motsvarar ett nytt planterat träd.

Mer läsning

Annons