Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen släpper fler passtider – extrema väntetider

Utökade öppettider i Västerås och Köping ger fler bokningsbara tider för att ansöka om pass. Hela regionen får upp mot 1 000 extra tider per vecka.

Annons
Det behövs inte någon tidsbokning för att hämta ut pass. Ett pass är klart inom fem arbetsdagar.

Under våren har passexpeditionerna i Enköping, Bålsta, Gävle, Köping och Uppsala infört tidsbokning för att ansöka om pass. I Västerås infördes tidsbokning redan i september 2017.

– Vi har sett att väntetiderna för att få en bokad tid har varit alldeles för långa. Därför utökar vi nu öppettiderna på de stora passorterna som har bokningsbara tider och vi förstärker med extra personal på passexpeditionerna, säger polismästare Lena Tysk, vid polisen i region Mitt i ett pressmeddelande.

De nya öppettiderna gäller i första hand fram till midsomma. De extra tiderna är koncentrerade till kvällstid.

Den som inte hittar en tid rekommenderas att besöka webbokningen på polisen.se regelbundet. Det sker ofta om- och avbokningar och nya tider släpps regelbundet.

Det går att hämta ut sitt pass utan att boka tid och på valfri polisstation i Sverige. Handläggningstiden för att få sitt pass efter ansökan är precis som tidigare fem arbetsdagar i normalfallet.

Polisen inför tidsbokning i flera polisområden för att förenkla för den som ansöker om pass och nationella id-kort. Tidsbokning innebär att de sökande slipper köa ibland i flera timmar. Normalt tar det bara 5-10 minuter att ansöka om pass.

– Därför vädjar vi till dem som inte behöver förnya sitt pass förrän till hösten att vänta med att boka tid till längre fram. På så sätt kan vi prioritera dem som behöver pass i sommar, säger Lena Tysk.

Det har varit svårt att få en ledig tid för att ansöka om pass. Nu släpper polisen upp mot tusen nya tider per vecka i hela region Mitt.

Tips inför ansökan om pass:

Här kan du kontrollera öppettider och om den passexpedition du tänkt besöka har tidsbokning eller inte.

För att undvika köer och väntetider så är det bra att vänta till efter högsäsong – om man kan.

Vissa länder kräver att passet ska vara giltigt inte bara vid inresan utan också sex månader efter inresan. Kontrollera med resmålets ambassad om du behöver förnya ditt pass redan nu.

Tänk på att ha med medgivande från vårdnadshavare för barn under 18 år om båda föräldrarna inte är med vid ansökningstillfället.

Du behöver ha med dig en svensk giltig id-handling och ditt gamla pass och/eller nationella id-kort, om det fortfarande är giltigt.

Annons