Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populäraste matsouvenirerna: Olivolja, vin och kryddor

Må hända att många gillar att köpa färgglatt krims-krams, men lokala matvaror blir allt mer populärt bland västerlänningarna. – Man längtar ju ofta tillbaka till maten, säger Magdalena Öhrn som jobbar på resebolaget Ving.

Annons

Vi svenskar älskar att resa och inspireras av andra länder. Många väljer att utforska landsbygd, vingårdar och lokala marknader.

- Väl hemma efter en härlig semester längtar man ju ofta tillbaka till maten, kulturen och sköna dagar med sol och bad. Jag köper gärna med mig lokala matprodukter hem för att återuppleva lite av semesterkänslan och det tror jag gäller för väldigt många svenskar, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving i ett pressmeddelande.

Populäraste matsouvenirerna är olivolja, lokala viner och kryddor. Foto: Christine Olsson / TT

Resebolaget Ving har nu undersökt vad det är som hamnar i våra resväskor.

Här är västerlänningarnas topp-10-lista:

- Olivolja från trakten 44 %

- Lokala viner 43 %

- Kryddor 32 %

- Ostar, ex Manchego, halloumi, Parmesan 18 %

- Lokala spritsorter 16 %

- Likörer från trakten 15 %

- Oliver 12 %

- Nötter 9 %

- Lokala såser, ex mojo rojo från Kanarieöarna 8 %

- Olika skinkor, ex patanegra, parmaskinka 7 %

Magdalena Öhrn tipsar dock om att ha koll på tullreglerna innan man börjar köpa på sig massa matsouvenirer. Det är inte alla länder som tillåter matvaror i resväskan.

Mer läsning

Annons