Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen satsar 10,5 miljoner på välfärdsteknik i länet – riktas till äldre och funktionshindrade

Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor i stöd för välfärdsteknik till den kommunala äldre- och funktionshinderomsorgen. Nu har pengarna fördelats och kommuner i Västmanlands län får dela på 10 501 784 kronor.

Annons
Appar som påminner när man ska ta sin medicin eller andra smarta program till mobil och surfplatta. Nu finns det pengar att söka för olika tekniksatsningar inom vården av äldre och funktionshindrade. (Bilen är ett kollage) Foto: Jessica Gow/Henrik Montgomery

Bakgrunden är att regeringen har sett att det finns behov av ökade kommunala investeringar i välfärdsteknik inom äldre- och funktionshindersomsorgen. Det kan bland annat handla om mobila larm och appar som påminner om när man ska ta sin medicin eller visar med ett positioneringslarm var man är om man har gått vilse.

Tekniken kan även bidra till bättre arbetsmiljö för alla som arbetar inom socialtjänstens verksamheter genom till exempel mobil journalföring och kommunikation med brukare via videosamtal, skriver socialdepartementet i ett pressmeddelande på torsdagen.

Kommunernas kommer själva att få söka pengar från Socialstyrelsen utifrån sina behov planerade satsningar inom välfärdsteknik. Men det är lite bråttom. Pengarna måste användas under 2018.

Annons