Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens satsning på skolan ska jämna ut orättvisor – så fördelas potten i Västmanland

Till höstterminen 2018 får Sveriges skolor dela på en miljard kronor från staten. För Västmanlands del innebär det 29,4 miljoner. Bidraget ska minska orättvisor – vilket innebär att de norra kommunerna Norberg, Skinnskatteberg och Fagersta får mer pengar per elev än Västerås.

Annons

Antal miljoner fördelade på respektive kommun:

Till hösten får Sveriges skolor dela på en miljard kronor från staten. Mest får de skolor och kommuner som har störst behov.

Västerås stad kan ansöka om 12 miljoner medan resterande kommuner i Västmanland kan ansöka om mellan 1 till 3 miljoner. Sett till antalet elever är det dock Västerås som får minst andel av potten medan Norberg, Skinnskatteberg och Fagersta får störst andelar.

Behovet är baserat på antalet elever och på ett socioekonomiskt index som Statistiska Centralbyrån, SCB, tagit fram. En kommun eller skola med en högre andel elever som inte förväntas bli behöriga till gymnasiet får ett högre bidrag per elev än en kommun eller skola med en lägre andel obehöriga.

– Det är din ansträngning i skolan som ska avgöra din framtid. Den ska aldrig begränsas av var eller i vilken familj du växer upp, säger utbildningsminister Gustav Fridolin i ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet.

Skolorna och kommunerna bestämmer själva hur pengarna ska användas. Även friskolor får ta del av pengarna.

Detta är endast ett första steg i det som ska bli en statlig satsning på skolan. Under 2018 avsätts 1 miljard kronor, år 2019 avsätts 3,5 miljarder kronor och från år 2020 avsätts 6 miljarder kronor.

Störst bidrag i förhållande till antalet elever:

1. Norbeg

2. Skinnskatteberg

3. Fagersta

4. Köping

5. Kungsör

6. Hallstahammar

7. Arboga

8. Sala

9. Surahammar

10. Västerås

Antal miljoner per kommun (avrundat) i statens satsning på skolan. Västerås får störst andel – 12 miljoner – men sett till antalet elever ser det annorlunda ut. Då får Norberg, Skinnskatteberg och Fagersta mest.

Mer läsning

Annons