Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen satsar miljonbelopp på klimatet – vill köpa elcyklar

Region Västmanland tänker satsa pengar på att minska utsläppen av koldioxid. Fler möten på distans och inköp av elcyklar är två av satsningarna som ska göras.

Annons

Elcykel med batteri. Ta elcykeln till jobbet. Backar och motvind? Med den lilla elmotorns hjälp forcerar du alla hinder - utan att bli utpumpad på kuppen. Elassisterade cyklar har blivit en stor fluga på kontinenten.

Liksom många andra regioner/landsting och kommuner vill Region Västmanland, enligt ett beslut i regionstyrelsen, införa klimatkompensation för tjänsteresor.

– Regionens transporter släpper ut betydande mängder koldioxid varje år och påverkar klimatet. Systemet med klimatkompensation förväntas minska koldioxidutsläpp från resor i tjänsten och därigenom minska regionens miljöpåverkan från transporter, säger regionrådet Andreas Porswald (MP), i ett pressmeddelande.

Klimatkompensationen ska utföras genom att vissa resor får ett internt kostnadspåslag, – dessa pengar samlas därefter i ett klimatkonto som kan utnyttjas på olika sätt.

I Region Västmanland kommer tjänsteresor med bil att få ett påslag på 1–3 kronor per mil beroende på bilens klimatpåverkan. För flygresor blir påslaget 30 procent på biljettpriset. Totalt beräknas 1,2 miljoner kronor per år att avsättas till ett särskilt klimatkonto.

Alla verksamheter i Region Västmanland kommer sedan att kunna ansöka om pengar från klimatkontot. Pengarna ska användas till klimatreducerande åtgärder, exempelvis öka användandet av distansmöten och inköp av elcyklar.

– Vi vill att pengarna för klimatkompensation ska användas för att driva på utvecklingen av teknik och lösningar som har lägre klimatpåverkan, och som i många fall även ger positiva ekonomiska och hälsomässiga effekter, säger Andreas Porswald, och tillägger:

– Införandet av klimatkompensation för tjänsteresor är ett viktigt steg för att nå visionen att regionen enbart ska använda förnyelsebara drivmedel för sina transporter.

Klimatkompensation för tjänsteresor börjar att gälla vid halvårsskiftet i år, den 1 juli.

Annons