Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga har smittats av svårstoppad bakterie i Västmanland

I fjol var det rekordmånga personer i Sverige som smittades av multiresistenta, motståndskraftiga bakterier. Västmanland var inget undantag.

Annons

Rekordmånga personer smittades av de multiresistenta bakterierna MRSA och ESBL under 2016. Det visar statistik på landstingsnivå från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren tagit fram. Totalt i Sverige handlar det under fjolåret om 4 436 fall av MRSA och 10 689 fall av ESBL.

För Västmanlands del rör det sig om 142 fall av MRSA-smitta och 337 fall av ESBL. Som jämförelse hade Västmanland 54 fall av MRSA 2007 och 27 fall av ESBL samma år. Statistiken för MRSA går tillbaka till år 2000, då bara tre fall av smittan konstaterades i Västmanland.

Multiresistenta MRSA-bakterier framodlade i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo.

– Det är problematiskt att antibiotikaresistensen ökar och har gjort det kontinuerligt under många år. Vi måste fortsätta att arbeta aktivt inom området i Sverige, men även påverka internationellt, säger Olov Aspevall, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Blekinge och Kalmar är de landsting som hade flest fall av MRSA sett till befolkningsmängden. Blekinge ligger även i topp när det gäller ESBL.

I ett fåtal landsting minskade antalet smittade. Olov Aspevall ser dock ändå positivt på framtiden.

– Det är mycket som är på gång inom området. Nyckeln i frågan är att jobba internationellt och bland annat se över hur antibiotika används och skrivs ut, säger Olov Aspevall.

Det finns långt fler arter av bakterier och andra mikroorganismer än vad forskarna anat.

Fakta:

MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker som är motståndskraftig mot många olika sorters antibiotika. Bakterien är ovanlig, men om du har smittats brukar bakterien oftast finnas på huden, i näsan och i svalget. För det mesta orsakar MRSA inte några besvär, men om du får en infektion som kräver behandling finns det färre sorters antibiotika att välja mellan än för vanliga stafylokocker.

Om du är smittad med MRSA kan du få hudinfektioner som till exempel bölder, hårsäcksinflammation, infektion i ett sår eller eksem. Ett infekterat sår kan göra ont och det kan bli rött eller svullet runt såret. Du kan också få feber. (Källa: 1177 Vårdguiden)

ESBL – Extended Spectrum Beta-Lactamase. Tarmbakterier som bildar Extended Spectrum Beta-Lactamase har ämnen som bryter ner de flesta antibiotika ur penicillingruppen och gör att dessa inte kan användas. Detta är ett växande antibiotikaresistensproblem. Bakterier med ESBL påträffas både inom sjukvården och i omsorgen men även i samhället bland personer som aldrig varit i kontakt med vården. Patienter som bär på dessa bakterier behöver inte vara sjuka men riskerar vid sjukdom att få dålig effekt av behandling med många viktiga antibiotika, bland annat penicilliner och cefalosporiner.

ESBL är inte ett traditionellt smittämne (som bakterie eller virus) utan ett enzym som bryter ner många betalaktamantibiotika som är en av de viktigaste antibiotikagrupperna. (Fakta: Folkhälsomyndigheten)

Annons