Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordökning av alkoholpriser på krogen i Västmanland

Mellan 2011 och 2016 blev priset på starköl och vin 18 respektive 31 procent dyrare på krogen i Västmanland, det visar siffror från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Annons

Krogpriserna för starköl och vin i Västmanland har ökat näst mest i hela Sverige.

Under femårsperioden ökade priset på starköl på krogen med 16 procent i Sverige. Snittpriset på vin steg med 22 procent i landet, med siffrorna justerade enligt konsumentprisindex.

Prisökningen på vin i Västmanland är näst störst i landet med 31 procent där endast Kronobergs län har ökat mer med sina 34 procent.

Även när det gäller starköl är prisökningen i Västmanland näst högst med sina 18 procent, där endast Dalarnas län ligger över med 20 procent.

Enligt Lena Ståhl finns det flera olika anledningar till att priserna ökar.

– Det tyder på en kvalitetshöjning gällande svenskarnas vinval, säger Lena Ståhl, ordförande i Munskänkarna, till Nyhetsbyrån Siren.

På senare år har krogarna fått ett större sortiment när det gäller vin vilket kan bero på att fler importörer har specialkunskaper, enligt Lena Ståhl.

– De olika vinimportörerna försöker hitta sin egen nisch. Det kan göra att utbudet blir mer exklusivt, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

För att hitta den lägsta prisökningen på vin och öl får man bege sig till Örebro län för vin respektive Västernorrlands län för starköl.

Webbfråga: Har du märkt av det ökade alkoholpriset på krogarna?

Annons