Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här mycket sex har folk där du bor

En gång i veckan, så ofta brukar de flesta av oss svenskar ha sex. Andra väljer att älska en gång i månaden. Hur ofta, eller sällan man väljer att har sex kan ha att göra med var i Sverige man bor, enligt undersökningen Kådiskollen. Samma sak gäller kondomanvändandet. – Väldigt intressant att kondomanvändningen skiljer sig så pass mycket beroende på var du bor, säger sexualupplysaren Pelle Ullholm.

Annons

Stockholmarna är hetast när det kommer till att krypa ner under täcket. Enligt RFSUs undersökning Kådiskollen har mer än varannan stockholmare sex minst en gång i veckan. I norra Sverige däremot, där har man sex en gång i månaden, eller rättare sagt, varannan norrlänning väljer att ha sex en gång i månaden. Dock slår norrlänningarna stockholmarna i att använda kondom.

En av fyra svenskar uppger att de väljer kondom för att skydda sig under sexakten. Foto: Adam Wrafter / TT

Mellersta Sverige är heller inte blyga för närhet. Hälften av alla tillfrågade ligger minst en gång i veckan, men när det kommer till kondomanvändandet så slarvas det. Bara en femtedel väljer kondom och en tredjedel väljer att skippa preventivmedel helt.

– Väldigt intressant att kondomanvändningen skiljer sig så pass mycket beroende på var du bor! Det behöver vi lära oss mer om. Vi vet att de som känner att skyddet stör upplevelsen kan tycka att det är både handlar om känsel och känsla, säger Pelle Ullholm Sexualupplysare på RFSU i ett pressmeddelande.

Självklar har sexupplysaren Pelle Ullholm tips till alla som känner att skydd är ett störande moment under kärleksakten.

– Känslan påverkas mest av spontanitet och jobbigt avbrott. Avbrottet uppstår när sexkänslan försvinneri stunden. Tänk på hur ni kan fortsätta vara nära och hålla upp den gemensamma kåtheten samtidigt som kondomen sätts på. Det kan handla om att man smeker insidan av någons lår, kysser varandra eller pratar om hur man vill ha sex.

Kondom är det säkraste sättet att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Annons