Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så långt har länsborna till skyddad natur

Den genomsnittlige länsinvånaren har 3,5 kilometer till närmaste skyddade naturområde. Det kortaste medelavståndet har boende i Hallstahammar, det visar ny statistik från SCB.

Annons
Sörkvarnsforsens naturreservat är ett av de skyddade naturområderna som Hallstahammarborna kan besöka. Foto: Länsstyrelsen

Boende i Hallstahammar har närmast till ett skyddat naturområde med ett medelavstånd på 1,3 kilometer. Längst avstånd har boende i Sala med 6,6 kilometer.

–  Tillgång till naturområden är en förutsättning för friluftslivet. Att naturen är skyddad som naturreservat eller nationalpark gör att människor har tillgång till naturen långsiktigt, vilket är särskilt viktigt i tätortsnära områden där exploateringstrycket är hårt. Samtidigt är det viktigt att vara rädd om den tätortsnära naturen eftersom många inte har möjlighet att ta sig till ett naturreservat, säger Mikael Proos på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

I genomsnitt hade svenskarna 2,8 kilometer till närmaste skyddade natur under 2016, vilket var en minskning från 2,9 kilometer från året innan.

– I Västmanland startade vi ett arbete ifjol där vi tillsammans med länets kommuner och andra intressenter har diskuterat friluftsliv, dess möjligheter och vad som krävs. 27 november har vi nästa träff med fokus på just tätortsnära natur, säger Mikael Proos.

Enligt en landsomfattande enkät som Aktuell Hållbarhet genomfört har fyra av tio kommuner i länet ett arbete med att aktivt öka andelen samt sköta nuvarande skyddad natur.

Sörkvarnsforsens naturreservat.

Annons