Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många västmanlänningar har sömnproblem på grund av jobbet

Annons

Sömnproblem är en tydlig signal på stress. I Västmanland har var femte tjänsteman/akademiker ett så påfrestande arbetsliv att de anser att det påverkar deras nattsömn. Var tredje tycker att jobbet är så energikrävande att det påverkar övriga livet negativt.

Det visar en ny rapport från fackförbundet Jusek, där man frågat 2 000 tjänstemän/akademiker.

Om man jämför Västmanland med riket när det gäller frågor kopplade till stress ser siffrorna ungefär likadana ut. Västmanlänningar ligger dock något högre när det gäller att hinna med arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid. Var tredje västmanlänning anser att det gör de inte. I landet är siffran 29 procent.

Att minska stressen på jobbet är i huvudsak chefens arbetsuppgift.

– Chefer har både ett stort ansvar och stora möjligheter att minska den negativa stressen i arbetslivet. Fler chefer behöver få förutsättningar att arbeta systematiskt för att skapa hållbara arbetsplatser, som kan minska stressen bland medarbetarna och hos sig själva samt stärka organisationen, säger Magnus Hedberg, vd på Jusek, i ett pressmeddelande.

De senaste sex åren har antalet personer som sjukskrivits på grund av stress ökat från 28 000 till 70 000 enligt fackförbundstidningen Kommunalarbetaren.

Läs även: Halvtimme på soffan bra för kvinnor

Läs även: Debatt: Hemtjänstens arbetsmiljö måste förbättras

Läs även: Massage lindrar stress och värk

Annons