Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mår eleverna i årskurs 9 – heterosexuella killar mår bäst

En undersökning av hälsan hos elever i årskurs 9 i Mellansverige visar att det finns betydande skillnader mellan olika grupper.

Annons

Undersökningen har genomförts i Sörmland, Västmanland, Uppsala och Örebro län för att titta närmare på hälsan hos elever i årskurs 9 uppdelat på kön, socioekonomiska förhållanden, funktionsnedsättningar och sexuell läggning.

Undersökningen visar bland annat att skillnaderna mellan tjejer och killar har ökat över tid och att oro för familjens ekonomi har ett tydligt samband med ungdomarnas mående.

Den grupp ungdomar som enligt undersökningen mår bäst är heterosexuella killar utan funktionsnedsättningar och som inte oroar sig för familjens ekonomi.

De grupper där det istället finns större risk för ohälsa är hos tjejer, unga HBTQ-personer och hos de som oroar sig för sin familjs ekonomi.

Resultatet av undersökningen bygger på enkätsvar från 9 512 elever i årskurs 9 i de fyra länen i Mellansverige. Undersökningen genomfördes 2017.

Detta visar undersökningen:

►Av de som inte är oroliga för familjens ekonomi mår 83 procent bra, bland de som är ganska/mycket oroliga mår 48 procent bra.

►76 procent bland de som är hetero mår bra, bland de som är bisexuella mår 41 procent bra.

►Av de som inte har någon funktionsnedsättning mår 78 procent bra, bland de som har två eller flera funktionsnedsättningar mår 54 procent bra.

►83 procent av killarna mår bra, mot 64 procent av tjejerna.

►Det unika med den här rapporten är att vi fokuserar på skillnader i hälsa mellan olika grupper snarare än på nivåerna som sådana, säger Fredrik Söderqvist, epidemiolog vid Region Västmanland.

Källa: Region Västmanland

Bild: Pontus Lundahl/TT

”Undersökningens resultat kan användas för att rikta hälsofrämjande insatser till rätt grupper av unga. Det är också ett diskussionsunderlag. I Sverige vill vi att alla barn ska ha samma chans att må bra oavsett bakgrund. Det är beklämmande att se hur tidigt ojämlikheterna sätter sig”, säger folkhälsoplanerare Malin Udén i ett pressmeddelande.

Undersökningen är den första rapporten av tre som undersöker ojämlikhet i hälsa bland ungdomar i länen. I rapport två och tre kommer livsvillkor och levnadsvanor som ungdomarna har att belysas. Rapporterna är skrivna i samarbete mellan länens enheter för folkhälsorapportering.

Syftet är att beskriva ungdomars livsvillkor, levnadsvanor och hälsa och att följa utvecklingen över tid.

Mer läsning

Annons