Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket tjänar västmanlänningarna på aktieaffärer

Invånarna i Västerås som sysslar med att sälja aktier, fonder och andra värdepapper tjänar mer än övriga invånare i länet. I botten av länets lista hamnar Surahammar och Hallstahammar.

Annons
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det är stora skillnader i landet på hur mycket invånarna tjänade på försäljning av aktier, fonder och andra värdepapper 2016, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren har tagit del av.

Siffrorna visar kapitalvinster och kapitalförluster vid försäljning av aktier, fonder och andra värdepapper per kommun. Genomsnittliga vinsten för de personer som sålde värdepapper 2016 var 42 836 kronor. I Västerås hamnade genomsnittsvinsten på 36 008 kronor, alltså under rikssnittet. I Stockholmskommunen Danderyd låg genomsnittsvinsten på hela 293 176 kronor, enligt statistiken.

"Det är framförallt välmående kommuner med fler högutbildade och höginkomsttagare som har hittat till fond- eller aktiesparande, medan kommuner med fler låginkomsttagare har halkat efter", säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank till Siren.

Bild: Nyhetsbyrån Siren.

Mer läsning

Annons